Miehen malli on Suomessa edelleen liian kapea, sanovat suositun Jäbät & Tunteet -podcastin tekijät

Jäbät & Tunteet -podcast on jättisuosittu – tekijöiden mukaan suomalaisten miesten pitäisi olla rohkeammin haavoittuvia ja pehmeämpiä 4:07
Katso videolta, mitä supersuositun Jäbät & Tunteet -podcastin tekijät ajattelevat miehenä olemisesta ja nykyisestä miehen mallista.

Suomalaisten miesten pitäisi olla rohkeammin haavoittuvia. Näin sanovat suositun Jäbät & Tunteet -podcastin tekijät. Kaverukset ovat ohjelmanteon avulla pystyneet käsittelemään monia heille itselleen vaikeita tunteita, ja toivovat sen auttavan myös muita. 

Jäbät & Tunteet -keskustelu nähtiin ja kuultiin tiistaina myös Porin SuomiAreenassa. Ryhmän jäsenten mielestä suomalaisten miesten pitäisi heidän mielestään olla rohkeammin haavoittuvia ja pehmeämpiä.

Ryhmän jäsen Miro Olsoni sanoo, että miesten tunneilmaisua käsittelevälle podcastille on selkeästi ollut tilausta. Jäbät & Tunteet palkittiin viime vuonna myös Parisuhdekeskus Kataja ry:n Vuoden parisuhdeteko -tunnustuksella.

– Meitä kaikkia on yhdistänyt se, että tällaisia keskusteluja ei ole aiemmin ollut eikä niitä ole käyty julkisesti. On ollut mageeta huomata, että meidän tarinoiden kautta on voinut auttaa muita, Olsoni sanoo.

Vihasta puhuminen ei ole aina helppoa

Nosh A Lody huomasi kokevansa tarvetta purkaa tuntemuksiaan, kun hän samoihin aikoihin menetti isänsä ja lopetti jalkapallouransa.

Nasim Selmani sanoo puolestaan, että ryhmän jäsenet ovat matkan varrella oppineet puhumaan tunteistaan. Silti hän myöntää avoimesti kaikkien olevan omalla tavallaan keskeneräisiä.

– Vieläkin esimerkiksi viha on sellainen tunne, joka vaikuttaa, miten eri tilanteissa reagoi ja miten sitä käsittelee. Siitä puhuminen on ainakin itselleni sellainen, jonka kanssa on vielä tehtävää.

Miehen kuva on muuttumassa

Kuva vaikenevasta suomalaisesta miehestä on kolmikon mielestä muuttumassa pikkuhiljaa. 

Esimerkiksi he nostavat kansanedustaja Ville Merisen viime viikolla eduskunnan täysistunnossa käyttämän puheenvuoron, jossa hän silminnähden liikuttui puhuessaan eduskunnan puhekulttuurista. 

Myös monet urheilijat, kuten uransa juuri lopettanut koripalloilija Shawn Huff, toimivat nykyään hyvinä esimerkkeinä tunteiden ilmaisemisesta.

– Silti isossa kuvassa se malli on aika tiukassa. On paljon puhumattomuutta ja sisäistettyä mieskuvaa, johon ei kuulu haavoittuvaisuus tai tunteiden näyttäminen. 

– Toimimme tavallaan vanhemman ja uudemman sukupolven välissä. Nuoret ovat paljon avoimempia ja toisaalta voimme toimia toiseen suuntaan ja näyttää miten tunteista voidaan puhua, Miro Olsoni muotoilee.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat