Ex-kiekkoilija Janne Puhakka piilotteli homoseksuaalisuuttaan pitkään: "Kertominen helpotti elämää"

Janne Puhakka palkittiin Queer of the Year -tapahtumassa Vuoden esikuvana. 

Entinen SM-liigan jääkiekkoilija Janne Puhakka nousi otsikoihin lokakuussa 2019, kun hän kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa avoimesti homoseksuaalisuudestaan.

– Klisee, mutta vähän tuntui kuin taakka olisi pudonnut harteilta, kun olin saanut kerrottua. Se oli jännä fiilis, kun ei tarvinnut enää piilotella yhtä tiettyä asiaa. Se helpotti elämää kummasti, Puhakka kertoo sen aikaisista tunnelmistaan Queer of the Year -tapahtumassa.  

Puhakkaa pelotti, miten tieto mahdollisesti vaikuttaisi läheisiin ja voisiko tiedon kertomisesta seurata jotain negatiivista. Loppujen lopuksi pelot osoittautuivat turhiksi. 

Puhakalla on kiekkoilijauran jälkeen mennyt hyvin. Hän pelaa edelleen jääkiekkoa, töitä riittää ja hän on pärjännyt yrittäjänä.

– En ole omakohtaisesti kokenut syrjintää, vaan työyhteisöt ovat pikemminkin tukeneet minua, Puhakka kommentoi kysyttäessä kokemuksia syrjinnästä.

Puhakalle tulee jonkin verran viestejä, joissa ihmiset pohtivat omaan seksuaalisuuteensa liittyviä asioita. 

– Olen aina valmis auttamaan, mutta on vaikeaa lähteä ohjeistamaan miten pitäisi toimia, Puhakka sanoo. 

– Mielestäni yleinen keskusteleminen ja samaistuminen on iso juttu. Olemme myös [viestittelijöiden kanssa] miettineet mitä voisi tehdä, mutten ole se oikea ihminen, joka sanoo, että tämä on se oikea reitti sinulle, Puhakka muistuttaa.

Hänen viestinsä kaikille itsensä kanssa kipuileville on hyvin selvä: puhuminen auttaa. 

– Uskalla jutella ihmisen kanssa, johon luotat. Ei kannata ajatella, että pitäisi käydä kamppailut yksin. Läheltä löytyy myös ihmisiä, jotka ovat valmiita auttamaan.

Janne Puhakka palkittiin Vuoden esikuvana Queer of the Year -tapahtumassa. 

– Kotimaisista ja ulkomaisista jääkiekkokaukaloista tuttu Janne Puhakka on ensimmäinen SM-liigassa pelannut jääkiekkoilija, joka on kertonut avoimesti homoseksuaalisuudestaan. Helmikuussa ilmestynyt Ulos kopista -kirja onkin omalla sarallaan uraauurtava. Puhakassa yhdistyy voima elää omannäköistä elämäänsä ja ottaa kantaa julkiseen keskusteluun. Puhakka on oma persoonansa, jonka ei tarvitse sopia mihinkään kliseiseen muottiin, palkinnon perusteluissa kerrotaan.

QOTY-tunnustukset jaettiin toista kertaa eri kategorioissa sateenkaarivaikuttajille, joiden panos on ollut yhteiskunnallisesti merkittävä ja tasa-arvoa edistävä. Viime kerralla Vuoden esikuva -tunnuksen pokkasi korkeushyppääjä Jade Nyström vain 16-vuotiaana.  

Kansainvälisen pride-kuukauden lisäksi Suomessa juhlitaan varsinaista Helsinki Pride -viikkoa 27. kesäkuuta - 3. heinäkuuta. Queer of the Year -tapahtuma on osa Pride-ohjelmaa, ja tilaisuus järjestettiin hotelli Helkassa viime keskiviikkona.

Lue myös:

    Uusimmat