Miehen ja pöllön taistelu päättyi pöllön kuolemaan – hovioikeus tuomitsi sakkoihin

Viirupöllöemon ja sen poikasten ampuminen tuli kalliiksi nelikymppiselle miehelle. Rovaniemen hovioikeus korotti tuomiota, koska sen mukaan mies hävitti myös pöllöemon tahallaan. Oulun käräjäoikeus katsoi aiemmin, että mies ampui päälle hyökkäilevän pöllön pakkotilassa.

Mies tuomittiin jo käräjillä pöllön poikasten ampumisesta. Poikaset olisi käräjäoikeuden mukaan pitänyt toimittaa emon kuoleman jälkeen esimerkiksi luonnonvaraisten eläinten hoitopaikkaan eikä ampua pesäpönttöön.

Rauhoitettu pöllö ja mies kohtasivat toukokuussa 2016 Tyrnävällä, kun mies kulki lähellä pesää ja pöllöemo ryhtyi hyökkäilemään häntä kohti. Mies oli ensin yrittänyt puolustautua huitomalla lintua kepillä. Kolmannella hyökkäyksellä pöllö oli osunut miestä kaulaan ja valokuvan perusteella hänelle oli tullut verta vuotavia haavoja. Linnun hyökätessä neljännen kerran mies ampui sen haulikolla. Sitten hän kävi ampumassa poikaset pesäpöntön läpi.

Oikeus: Pöllöä voi paeta

Oikeudessa kuultiin lintuasiantuntijaa, jonka mukaan viirupöllönaaras puolustaa poikasiaan tinkimättömästi. Naaras voi painaa yli kilon ja sillä on isot, terävät kynnet. Sen iskut voivat olla vaarallisia, jos se pääsee iskemään etupuolelta silmiin. Se puolustaa pesäänsä kuitenkin vain noin kolmenkymmenen metrin säteellä eikä lähde seuraamaan ihmistä, joten hyökkäystä voi paeta poistumalla tulosuuntaansa.

Hovioikeus tuomitsi miehen luonnonsuojelurikoksesta 45 päiväsakkoon, josta maksettavaa tuli 765 euroa. Lisäksi hänen on korvattava valtiolle lintujen arvona 1 514 euroa. Haulikko tuomittiin valtiolle jo käräjillä. 

Lue myös:

    Uusimmat