Teeripaistia havitellut metsästäjä ampui vahingossa rauhoitetun palokärjen

Jänismetsällä ollut mies ampui vahingossa rauhoitetun palokärjen, koska luuli sitä teereksi. Oikeus tuomitsi miehen sakkoihin luonnonsuojelurikkomuksesta.

Tapahtuma-aikaan keli oli huono, lunta tuprutti paljon. Näkyvyys oli lumisateen takia heikko.

Mies kertoi olleensa jänismetsällä ja passipaikkaa vaihtaessaan nähnyt teeren pyrähtävän lentoon maasta. Lintu lensi puuhun ja asettui lumisten oksien väliin istumaan.

Mies ampui linnun. Saalistaan hakiessaan hän huomasi erehtyneensä linnun lajista ja ampuneensa vahingossa palokärjen. Huolestuneena mies soitti asiasta kaverilleen kysyäkseen apua tilanteeseen.

Palokärki on Suomessa rauhoitettu laji. 

Molemmilla punaista päässä

Teerellä ja palokärjellä on molemmilla punaista päässään. Metsästäjä kertoi, ettei lumisateen ja lumisten oksien takia ollut nähnyt lintua kokonaan.

Mies kertoi oikeudessa, ettei hänen tarkoituksensa ollut ampua rauhoitettua lintua.

Oulun käräjäoikeus uskoi miehen erehtyneen linnusta. Tästä huolimatta oikeus katsoi, että mies jätti varmistumatta linnun lajista, vaikka keli oli huono ja lintu oli "maastoutunut puuhun".

Käräjäoikeus totesi, että oikeuskäytännössä on katsottu, että erehtymistä eläinlajista ei poista teon tahallisuutta. Miehen olisi pitänyt ennen ampumista varmistua siitä, ettei lintu ole rauhoitettu.

Koska mies ei tätä tehnyt, hän käytännössä oikeuden mukaan hyväksyi mahdollisuuden, että tappaisi ehkä rauhoitetun eläinlajin edustajan.

Palokärjen hinta valtiolle

Oikeus päätyi siihen, että mies tappoi palokärjen tahallaan. Oikeus kuitenkin piti tahallisuutta alhaisena ja huomioi tämän rangaistuksessa.

Oulun käräjäoikeus määräsi miehelle rangaistuksen kymmenen päiväsakkoa. Lisäksi mies joutuu korvaamaan valtiolle palokärjen arvona 841 euroa.

Palokärjen ampuminen tapahtui Ylivieskassa viime marraskuussa.

Lue myös:

    Uusimmat