Kokenut metsästäjä ilmoitti ampuneensa kaksi karhua – lumeen painuneet pienet tassunjäljet paljastivat ikävän totuuden

Poikkeuksellinen kohtaaminen tallentui Riku-koiran action-kameraan: metsästyskoira kohtaa sudet silmästä silmään 3:52
Kerroimme aiemmin tilanteesta, jossa koira tapasi metsässä suden silmästä silmään. Poikkeuksellinen kohtaaminen tallentui kameraan. Katso video!

Kokenut metsästäjä ampui kaksi pientä, alle vuoden ikäistä karhunpentua luvallisen karhunmetsästyksen yhteydessä Suomussalmella. Noin kuusikymppinen mies tuomittiin ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä metsästysrikoksesta.

Tuomioon johtanut tilanne sattui lokakuussa 2018 Suomussalmella. Mies oli metsästämässä kahta karhua lupien kanssa, kun hän törmäsi maastossa kahden karhun jälkiin.

Mies tiesi, että alueella oli aiemmin liikkunut emokarhu ja kolme pentua, joita hänellä ei ollut oikeutta ampua. Hän kuitenkin arvioi kohtaamansa karhunjäljet niin suuriksi, etteivät ne voineet olla pennun.

Mies seurasi jälkiä ja tuli keskeneräiselle karhunpesälle. Hän päätteli, että koska pennut eivät ryhdy omatoimisesti pesäntekoon, kyse on oltava suuremmista karhuista. Mies arveli kyseessä olevan emokarhu ja erauskarhu, eli ylivuotinen pentu.

Pian mies löysikin pesän läheltä kaksi karhua, jotka olivat kiivenneet puuhun.

Kertomansa mukaan mies katseli karhuja useamman minuutin ajan, kunnes toinen niistä lähti laskeutumaan. Sen jälkeen hän ampui kummatkin.

Karhut näyttivät miehen mielestä ”vähän pieniltä”. Hän oli kuitenkin kertomansa mukaan uskonut niiden olevan metsästysluvan mukaisia erauskarhuja. Hän pani karhut pussiin, kantoi ne autolleen vajaan 100 metrin päähän ja lähti pois.

Ilmoittaessaan kaadoista hän arvioi karhujen painoksi 65 ja 74 kiloa, eli yhteensä 139 kiloa.

Rajavartiomiesten epäily heräsi

Rajavartiomiehet olivat käyneet kaatopaikalla saatuaan tiedon ammutuista karhuista. Lumeen jääneitä jälkiä tarkasteltuaan heille heräsi epäilys siitä, pitivätkö ammutuiksi ilmoitettujen karhujen koot paikkansa.

Oikeudessa todistajina kuullut rajavartijat olivat molemmat sitä mieltä, että jäljet olivat selvästi pieniä.

Asia päätyikin viranomaisten selvitettäväksi, ja lopulta metsästäjä kutsuttiin käräjäoikeuteen selvittämään tapausta, sillä Luonnonvarakeskuksen lausunnon mukaan kyse oli alle vuoden ikäisistä pennuista. Karhut olivat painaneet yhteensä vain reilut 40 kiloa.

Miestä syytettiin törkeästä metsästysrikoksesta. Hän kiisti syytteen.

Käräjäoikeuden mukaan asiassa jäi näyttämättä, että metsästäjä olisi ampunut pennut tarkoituksella. Hänen olisi tullut silti olla tarkempi.

Oikeuden mukaan miehen olisi tullut lumessa olleiden jälkien perusteella ymmärtää, että kyse on pentukarhuista. Viimeistään asian olisi tullut valjeta silloin, kun toinen karhuista lähti laskeutumaan puusta.

Oikeuden mukaan metsästäjän olisi korostuneen huolellisuusvelvoitteen vuoksi tullut jättää karhut ampumatta, jos hän ei voinut varmistua niiden iästä koon perusteella. Mies oli kokenut metsästäjä, joten hänen on oikeuden mukaan täytynyt tietää velvollisuutensa varmistua ampumatilanteessa kohteestaan.

Miehen kertomusta ei pidetty uskottavana siltä osin, kun hän väitti arvioineensa ampumiensa karhujen painot noin 100 kiloa alakanttiin.

Törkeää huolimattomuutta

Miehen katsottiin toimineen metsästystilanteessa törkeän huolimattomasti. Mies tuomittiin törkeästä metsästysrikoksesta. Rikoksen törkeyteen vaikutti myös karhun suojeluarvo.

Rangaistukseksi mies määrättiin 4 kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja kolmen vuoden mittaiseen metsästyskieltoon. Lisäksi karhujen taljat, kallot sekä ruhot ja sisälmykset tuomittiin valtiolle kuten myös miehen kivääri.

Mies valitti tuomiostaan Rovaniemen hovioikeuteen, joka ei kuitenkaan muuttanut käräjätuomiota. Hovioikeuden ratkaisu tuli viime viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat