"Miehelläni ja ystävälläni oli suhde, kun olin raskaana" – lukijoiden tarinat myrkyllisistä ystävistä

Miehet vaihtuvat, mutta ystävät pysyvät. Näin on varmasti tosiystävien kohdalla, mutta kaikki eivät suinkaan ole sitä, mitä esittävät olevansa.

AVAlaiset kertoivat kokemuksistaan koskien myrkyllisiä ystävyyssuhteitaan. Osan ystävyyssuhde on kariutunut ystävän myrkyllisyyteen. Osa taas on saanut välinsä korjattua. Muutama lukija tunnustaa olevansa itse tällainen myrkyllinen ystävä.

"Kun tarvitsin itse ystävää, hän katosi"

Peräti 73 prosentilla AVAn kyselyyn vastanneista on ollut myrkyllinen ystävä. Suurimmalla osalla myrkyllisyys on lopettanut ystävyyssuhteen.

"Minulla oli myrkyllinen ystävä. Kuuntelin häntä hänen ongelmissaan ja yritin auttaa ja lohduttaa, mutta kun tuli aika, jolloin itse tarvitsin ystävää, hän katosi."

"Minulla oli kaveri, joka uhkaili, että jos en tee sitä tai tätä, en näe hänen koiraansa enää koskaan. Lopuksi hän kiusasi minua ja toista kaveriani ihan tosissaan. Asia otettiin puheeksi, kaveri muutti pois, emmekä ole nähneet enää. Onneksi."

"Meidän ystäväpiirissämme on eräs suhteitamme myrkyttävä ystävä. Tämä hiljainen ja ujo tyttö osaa vetää kaiken huomion itseensä. Mustasukkaisuus toisten ystävien välisestä ystävyydestä ja parisuhteista ja kiukuttelu ovat arkipäivää. Lopulta hän syyllistää itseään niin kauan, kunnes muut alkavat asiaa sovitella. Se on raivostuttavaa, ja yhteydenpito on vähentynyt entisestään."

"Minulla oli myrkyllinen ystävä. Jos vietin aikaa muiden ystävien kanssa, hän suuttui ja mökötti, ja pahimmassa tapauksessa tuli riita. Hän kuulosti puheissaan hyvin kateelliselta ja katkeralta, kun hän selitti, miksi hän suuttui toisista ystävistäni."

"Ystävä oli laiha ja minä vähän paksumpi. Hän huomautteli ulkonäöstäni, oli hankala ja tuhahteli ja pyöritteli silmiään, kun keskustelimme. Itse yritin olla mukava, mutta en tainnut olla tarpeeksi hyvä hänelle. En ole ollut enää aikoihin yhteyksissä häneen. P.S. Neiti oli kyllä tyhmä kuin saapas :D"

"Minulla oli myrkyllinen ystävä, iilimatotyyppiä. Hän halusi olla kanssani kaiken aikaa ja suuttui, jos en ollut hänen kanssaan tai minulla oli joku muu kuin hän. Tilanne oli siltä osin ymmärrettävä, että olin hänen lähes ainoa ystävänsä. Välimme menivät, kun hän muutti muualle. Hän kuoli pari vuotta sen jälkeen."

"Ystäväni oli sitä tyyppiä, joka ainaisella valittamisella ja negatiivisella asenteella "imi" kaiken energian. Saatoin kuunnella parikin tuntia putkeen puhelimessa hänen vuodatuksiaan. Aikani jaksoin tukea ja kuunnella, mutta kun sanoin ystävälleni pari totuutta, välit katkesivat kuin seinään."

"Minulla on ollut montakin myrkyllistä ystävää, joilta ei ole herunut apua, tukea eikä edes empatiaa, kun itselläni on ollut vaikeuksia tai kun elämäni tai elämäntapani on muuttunut "liikaa" heidän mielestään. Sellaiset eivät tosiystäviä olekaan ja joutavat mennä. Olen viimeisten viiden vuoden aikana heivannut loppujakin negatiivisia ihmisiä pois lähipiiristäni, sukulaiset mukaan lukien. Kyllä on paljon kevyempi olo!"

"Ystävälläni oli suhde mieheni kanssa selkäni takana. Kaksinaamaisuus ja petollisuus tulivat karulla tavalla esiin, koska olimme tuolloin kihloissa mieheni kanssa ja olin lisäksi raskaana miehelleni. Tästä piittaamatta ystäväni aloitti suhteen mieheni kanssa. Toki syytä oli yhtä lailla miehessäni, koska tällaiseen tarvitaan aina kaksi. Nyt he ovat entinen mies ja entinen ystävä, ja asia on omalta osaltani loppuun käsitelty. Kaikki ei kuitenkaan aina ole ihan sitä, miltä saattaa näyttää, eivätkä rakkaus ja ystävyys niin lojaaleja, kuin voisi luulla."

"Minulla oli myrkyllinen ystävä. Hän kadehti minua aina ja kaikesta ja mielestäni aivan turhaan. Hän valitti jatkuvasti kaikesta. Mikään ei ollut koskaan hyvin, vaikka loppupeleissä hänellä oli kaikki aivan loistavasti. Suhteemme kuihdutin pikkuhiljaa niin sanotulle tuttavuusasteelle. En kysele häneltä mitään henkilökohtaista enkä myös kerro asioistani hänelle. Pyrin olemaan neutraali."

"Minulla oli myrkyllinen ystävä, joka aina tavatessamme tahtoi kertoa vain siitä, kuinka hyvin hänellä menee. Hän ei kysynyt koskaan minun kuulumisiani. Sitten hän "katosi" pariksi vuodeksi, kunnes hän otti yhteyttä sähköpostitse. Hän jatkoi samoin kuin aiemmin. Vastasin ja pahoittelin, ettei minusta ollut kuulunut mitään, sillä minulle oli tapahtunut paljon ikäviä asioita, enkä jaksanut pitää yhteyksiä ulkomaailmaan. En saanut vastausta ja jätin koko "ystävän". Olin helpottunut."

"Ystäväni suuttui minulle ja jauhoi minusta pahaa kaikille. Hän myös haukkui minut täysin lyttyyn eikä ollut sitä mieltä, että hänessä olisi vikaa. Hän kaiveli vuoden vanhoja asioita ja oli todella katkera kaikesta. Välit menivät poikki. Myöhemmin hän pyyteli anteeksi mutta ei yrittänyt korjata sanomisiaan. En enää ikinä pystyisi luottamaan häneen."

"Luotin serkkuuni täysin ja luulin hänen olevan todellinen ystäväni. Viime vuonna sain tuntea nahoissani, kuinka hän oli sukulaisten häissä haukkunut minut alimpaan helvettiin. En tiennyt hänen touhuistaan vielä silloin, kun hän soitti minulle ja oli niin "ystävällinen". Kun menin mieheni kanssa heille tai he tulivat meille, alkoi hurja kehuminen. En siedä turhia kehumisia. Kun olimme yhdessä miestemme kanssa, hän valehteli pokkana, mitä sylki suuhun toi. Onneksi hänen miehensä oikaisi asiat minulle. Vaikka hän ei suoraan sanonut olevansa minulle kateellinen, hullukin huomaa, miten vaatteeni ja hiukseni ärsyttivät häntä. Kaiken huippu oli se, että ostimme loma-asunnon ulkomailta. Silloin alkoi arvostelu. "Kuinka te sieltä ostitte? Aiotteko myydä sen pian?" Ilmoitin, ettei sitä myydä. Se on toinen ihana kotimme. Alanyan-kotimme on hänelle kova paikka. Sanoin, että kyllä siellä asuntoja on myytävänä ja sen kun ostatte. Tädin hautajaisissa kolme viikkoa sitten kuulin lisää siitä, miten hän haukkuu minua kaikille sukulaisille. Siinä on nainen. joka on maailman paras valehtelija. Laitoin välit poikki puhelimitse. Sanoin suorat sanat hänen valehteluistaan. Vielä kehtasi kieltää, ettei hän ole sellaisia puhunut. Se loukkaa, koska pidin häntä sisarenani. Onneksi minulle kerrottiin, millainen käärme hän on."

"Tutustuin aikuisiällä työpaikalla erääseen henkilöön, ja ystävystyimme nopeasti. Vuoden sisällä aloin ihmettelemään hänen käyttäytymistään. Hänen piti jatkuvasti mollata muita. Hän oli minulle kateellinen ja flirttaili miesystävälleni, siis tulevalle aviomiehelleni. Lopulta myös ihmettelin sitä, että hänen rinnaltaan olivat kaikonnut kaikki entiset naispuoleiset ystävät eikä hän ollut kenenkään kanssa väleissä. Ja kaikki olivat tehneet HÄNELLE väärin. Hänessä itsessään ei vikaa ollut. Lopulta viilensin välit häneen pikkuhiljaa. Kyllästyin tuohon ainaiseen valittamiseen ja marttyyriasenteeseen."

"Minulla oli myrkyllinen ystävä, mutta välimme menivät. Aloin pitää pientä "hajurakoa". Liiallinen negatiivisuus ja ainainen valittaminen ahdistavat. Olemme enää hyvänpäiväntuttavia. Muuton vuoksi välimatkakin teki tehtävänsä."

"Minun olisi pitänyt jakaa koko elämäni hänen kanssaan ja pukeutua huonommin kuin hän, jotta hän olisi saanut olla keskipiste. Lisäksi minun olisi pitänyt olla käytettävissä ilmaisena piikana aina hänen halutessaan. Hän vei minulta ystäviä eli omi ystäväni ja vei heidän aikansa minulta. Siinä vaiheessa, kun hän alkoi jakaa elämääni muille, lopetin ystävyyden. Minä haluan itse päättää, mitä muut tietävät elämästäni, ja määrätä itse, mitä teen."

"Välimme menivät, koska katkaisin ne täysin. Hän vei minua pahoille teille, oli kaikin puolin huonoa seuraa ja vei kaiken energiani. Ymmärsin yhtäkkiä, että väsymykseni johtui hänestä, sillä hän vaati huomiotani 24/7. Elämäni on helpottunut huomattavasti katkaisun jälkeen. Kaikkia ihmisiä ei vain voi auttaa."

"Kuinka päästä myrkyllisestä ystävästä eroon?"

Vastaajista 16 prosenttia on saanut korjattua suhteensa myrkylliseen ystävään tai silti ovat vielä yhteydessä, esimerkiksi työn takia.

"Minulla on myrkyllinen ystävä, nimittäin sisareni. Hän on jo vuosia huijannut minulta rahaa, vippejä, joita ei ole tarkoituskaan maksaa."

"Minulla on edelleenkin myrkyllinen ystävä. En tiedä, kuinka pääsisin tilanteessa eteenpäin."

"Töissä on sellainen, ja työn takia joudumme olemaan tekemisissä."

"Minulla on ollut myrkyllinen ystävä, ja hän on ystäväni edelleen. Koen aina hänen seurassaan, että yrittämällä yritän piristää häntä, mutta toisaalta aina tapaamisen jälkeen huomaan ajattelevani, että omassa elämässäni asiat ovatkin hyvin. Se on positiivista negatiivisissa ihmisissä. :)"

"Elämänkuviomme ovat erään ystävän kanssa olleet hyvin erilaiset, mutta se ei ole häirinnyt ainakaan minua. En kokenut saavani täyttä luottamusta ja arvostusta, ja siksi välimme viilenivät minun puoleltani. Ehkä olimme liian erilaisia. En myöskään jaksanut olla aina kuuntelija, kun on niin paljon kaikkea omassa elämässä. Haluan tasa-arvoisen ja reilun ystävän joka päivälle, en vain silloin, kun sattuu sopimaan kalenteriin. Toisaalta olemme aivan kuin sukulaiset, ja ystävyytemme on ehkä senkin johdosta säilyvää. Myrkyllisyyden aika on ehkä jo ohitettu ja voitettu. Se vaati monta vuotta ja kokemuksia. Omasta mielestäni ystäväni piti myös ensin tutustua minuun paremmin. Kumpikin varmasti kadehtii toiselta jotakin mutta on tyytyväinen omaan elämäänsä."

"Työkollegani on ollut ennen ystäväni, mutta nyt 31 vuoden jälkeen hän on vihainen, epälojaali, halveksiva ja työasioita salaava eikä neuvo."

"Minulla oli kerran aivan langanlaiha ystävä. Olen itse vähän normaalia pyöreämpi, ja hän onnistui tuomaan asian aina esille. Hän teki oloni aina epävarmaksi, kun liikuimme yhdessä. Nyt on kulunut jo jonkin aikaa ilman minkäänlaista kontaktia. Nyt tämä tunnelmanlatistaja on vaihtunut toiseen, joka valittaa aina, jos häntä ei kutsuta mukaan johonkin. Ihmettelen vain, miksi hän valittaa, kun ei ikinä itse kutsu minua mihinkään. Mielestäni ei ole minkäänlaista oikeutta valittaa toiselle, jos ei itse käyttäydy, niin kuin toivoisi toisen käyttäytyvän."

"Huono kasvatus teki minusta myrkyllisen"

Vastaajista 9 prosenttia tunnustaa itse olevansa myrkyllinen ystävä. Yhtä monella ei ole myrkyllisistä ystävistä mitään kokemusta.

"Olen itse langennut valittajan osaan, mutta pyrin parantamaan käytöstäni."

"Olen vaatinut liikaa tukea ja valittanut paljon."

"Ei voi mitään. Huono kasvatus himassa ja erilaiset häikät tekivät tehtävänsä. Välillä kyllä olen toivonut, että EN olisi erityislapsi enkä saanut myöskään eristäytynyttä äitiä."

"Minulla on edelleen se myrkyllinen "ystävä". Tosin tapaamme tosi harvoin, mutta hän on ollut niin kateellinen, että kateuden huomasi miesystäväkin. Ystävä ei lähde kanssani minnekään, koska hän tuntee olevansa varjossani. Hän on muutenkin tosi negatiivinen."

"Minulla oli ja on myrkyllinen ystävä. Hän soittaa tai tekstaa vain silloin, kun tarvitsee rahaa. Aina hän tuomitsee sanomisiani, tai jos minulla on hyviä uutisia, ne ovat aina huonoja. Hän kyselee aina, miten aion hoitaa kaiken. Itse hän on huonossa jamassa, ja sitten hän alkaa neuvoa minua joka asiasta, vaikka ei tiedä asioista yhtikäs mitään!"

"En muista törmänneeni tällaiseen käytökseen koskaan. Ystäväni ovat aina olleet mukavia, normaaleja ihmisiä. Jostain ongelmista itsensä kanssa tuollaiset piirteet kielivät."

Kyselyyn vastasi 460 AVAlaista.

Lue myös:


AVA on myös Instagramissa sekä Twitterissä ! Käyttämällä twiitissäsi hashtagia #avatv viestisi voi päästä telkkariin.

Tykkää AVAsta myös Facebookissa!


AVA / Leenastiina Simola

Kuvat: Colourbox, Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja