Miehellä oli vaikeuksia puhua ja kävellä – sukupuolitauti oli edennyt aivoihin

3:04
Teinityttö Charlotte Parson menetti yllättäen muistinsa. Syynä oli harvinainen aivotulehdus. Videolla hän kertoo sairaudestaan, joka jokaisen tulisi tunnistaa.

Aivokuvauksissa kävi ilmi, että puheen ja liikkumisen ongelmista kärsineellä miehellä oli neurosyfilis.

Kävely- ja puheongelmista kärsinyt mies sai harvinaisen diagnoosin, kun hänen aivoistaan löytyi aivoihin edennyt, hoitamattoman kupan aiheuttama neurosyfilis. Mies oli hakeutunut lääkäriin, koska ei kuukausiin ollut kyennyt kävelemään tai kommunikoimaan normaalisti.

Anonyymiksi jääneestä miehestä kirjoitettiin tapausraportti British Medical Journal -julkaisuun. Daily Mailin mukaan kyseessä oli 50-vuotias mies.

Silmät liikkuivat "hallitsemattomasti"

Kuukausia ennen lääkäriin menoa mies oli menettänyt koordinaatiokykynsä ja alkanut vapista. Hänen silmänsä myös liikkuivat "hallitsemattomasti".

Aivokuvauksissa kävi ilmi, että miehellä oli neurosyfilis, joka oli vahingoittanut miehen aivoja. Vahinkoa oli syntynyt muun muassa pikkuaivoihin. Miestä vaivasi ataksia eli koordinoinnin häiriö.

Ei ollut huomannut taudin oireita

Kupan ensioire on limakalvolla esiintyvä, kivuton haavauma, mutta sairastunut ei aina huomaa taudin oireita. Kuppa voikin edetä myös salakavalasti ja aiheuttaa oireita vasta vuosien, jopa vuosikymmenten kuluttua.

Mies itse kertoi, ettei ollut harrastanut riskialtista seksikäyttäytymistä, eikä ollut huomannut tulehduksia tai haavaumia intiimialueillaan. Lääkäreiden mukaan mieheltä myös puuttui "tavanomaisempia" neurosyfiliksen oireita, kuten pahoinvointia, oksentelua tai niskan jäykkyyttä.

Mies sai vaivaansa antibiootteja. Fysioterapian ansiosta hän kykenee jälleen kävelemään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja