Michael Penttilä teki kaikkensa, ettei jäisi kiinni naisen surmasta, mutta jo suttuisa kamerakuva paljasti poliisille sarjakuristajan aikeet – näin hän jäi kiinni

Esitutkintamateriaali paljastaa sarjakuristajan liikkeet ennen tekoa 0:50

Syyttäjän mukaan sarjakuristajana tunnettu Michael Penttilä pyrki parhaansa mukaan peittelemään kaikki merkit, jotka olisivat kytkeneet hänet Helsingin Vaasankadulla tapahtuneeseen henkirikokseen huhtikuun 13. päivä perjaintaina.

Videolla poliisin esitutkintamateriaalia. Kuvissa Penttilä kulkee kännykkä- ja liittymäostoksilla Itäkeskuksessa ja valvontakameran kuvassa Sörnäisissä. Lopuksi kuvassa vyö, josta löytyi uhrin DNA:ta.

Syyttäjän mukaan Penttilä osti uhrin tapaamisessa hyödynnetyn puhelimen liittymineen vain päivää ennen tekoa. Teon jälkeen hän taas olisi huolella siivonnut jälkensä välttääkseen sormenjälkien tai DNA-todisteiden synnyn.

Uhrin ruumis löydettiin vasta kolme viikkoa myöhemmin 4. toukokuuta sen synnyttämän hajun vuoksi.

Syyttäjän mukaan Penttilän teko oli raaka ja julma 4:31

Penttilä tunnistettiin kamerasta

Rikospaikan todisteiden vähäisestä määrästä huolimatta rikos ei ollut täydellinen.

Jo ruumiin löytymistä seuraavana päivänä tapausta tutkinut poliisi pyysi kollegaansa tunnistamaan Vaasankadun kaupunkikamerassa tapahtumapäivänä näkyvän miehen.

– Tunnistin Penttilän kyseiseltä tallenteelta tämän kävelytyylin ja ulkonäön perusteella, poliisi kertoi kuulusteluissa.

Myös toinen poliisi tunnisti Penttilän videolta tämän hiusmallin, ulkomuodon ja kävelytyylin perusteella.

Puolustuksen mukaan Penttilä teki tekonsa impulsiivisesti 3:15

Kun Penttilä oli varmuudella tunnistettu valvontatallenteella olevaksi henkilöksi, hänet etsintäkuulutettiin ja tavattiin asunnostaan 6. toukokuuta.

Vinkkimiehet epäilivät jo tuoreeltaan Penttilän rikosepäiltyjen ilmitulon jälkeen, että kyseinen katua kuvaava kamera voi olla tärkeä osa rikostutkintaa.


Puhelinostokset paljastivat

Myös muut seikat yhdistivät Penttilän rikosasiaan. Vaikka uhrin työasioiden järjestelyyn käyttämää liittymää ei rikospaikalta löytynyt, oli poliisi tietoinen sellaisen olemassaolosta. Teletietojen perusteella selvisi, että uhriin oltiin oltu yhteydessä prepaid-liittymästä vain hetkeä ennen oletettua kuolinaikaa.

Selvisi, että kyseinen puhelin ja liittymä oli hankittu vain päivää ennen yhteydenottoa. Ostopaikalla Helsingin Itäkeskuksen kauppakeskus Itiksessä oli valvontakamerat, ja myös niiden tallenteilta poliisi pystyi tunnistamaan Penttilän.

Poliisi uskoo, että Penttilä vei uhrin puhelimen teon jälkeen. Kuulusteluissa Penttilä oli eri erityisesti kieltänyt ottaneensa asunnolta mitään puhelinta. Tätä ennen ei hänelle esitutkintapöytäkirjan mukaan ole kerrottu, mitä asunnolta on todettu puuttuneen.

Kielsi kuulusteluissa aluksi kaiken

Kun Penttilä oli saatu kiinni, hän ensimmäisessä kuulustelussa kielsi kaikki väitteet liittymisestään henkirikokseen tai edes käymisestään asunnossa.

Toisessa kuulusteluissa kielenkannat kuitenkin kirposivat, kun Penttilälle näytettiin valvontakamerakuvat tämän puhelinostoksista ja oleskelusta Vaasankadulla. Tällöin hän myös myönsi asunnossa tapahtuneen henkirikoksen.

Uhrin dna Penttilältä takavarikoidussa vyössä

Asunnosta ei löytynyt Penttilän DNA:ta tai sormenjälkiä. Tämän tavaroista löytyi kuitenkin teknisissä tutkimuksissa kytkös uhriin: Penttilän mustassa vyössä oli uhrin DNA:ta.

Helsingin käräjäoikeudessa käydään läpi sitä, onko Penttilä nyt syyllistynyt murhaan, jota olisi valmistellut jälkien peittelemisellä. Penttilä kiistää murhan, kertoen rikoksen tapahtuneen pikaistuksissa uhrin alkaessa huutaa ja kutsuessa häntä sarjakuristajaksi. Penttilä kuristi naisen kuoliaaksi käsin, vyöllä ja viimeisteli teon sukkahousuilla kuristamalla. 

Lue myös:

    Uusimmat