Ainutlaatuiset kuvat Sipoon rikoksesta: Poliisi löysi tekijältä kymmenen asetta ja 12 000 patruunaa – murhaaja yritti järjestää itselleen alibia älykellon avulla

Poliisi löysi tekijältä kymmenen asetta ja 12 000 patruunaa 8:30

Poliisi löysi Sipoon murhatutkinnan yhteydessä 34-vuotiaalta tekijältä kymmenkunta asetta, aseiden tarvikkeita ja yhteensä 12 000 patruunaa. Patruunoista 2000 löytyi murhaajan asunnosta ja 10 000 varastotiloista.

– En lähde kommentoimaan sitä, mitä hän suunnitteli. Fakta on se, että hän oli tehnyt yhden henkirikoksen ja hän edelleen seurasi toista henkilöä seurantalaitteiden avulla, tutkinnanjohtaja Mikko Minkkinen Itä-Uudenmaan poliisista kertoi Rikospaikan haastattelussa keskiviikkona.

Minkkinen kertoi ohjelmassa murhatutkinnan etenemisestä ja muun muassa siitä, kuinka tekijän jäljille päästiin. Minkkisen haastattelu on katsottavissa yllä.

Rikospaikassa näytettiin ensimmäistä kertaa esitutkintamateriaaliin liittyviä valokuvia. 

Sipoon murha tapahtui 23.7. illalla 19 jälkeen, kun uhri, 49-vuotias sijoitusjohtaja oli palaamassa kotiinsa Sipoossa. 34-vuotias tekijä, koulutukseltaan ydinfyysikko, meni uhrin kanssa samalla ovenaukaisulla sisään ja toteutti kylmäverisen murhan.

– En muista uraltani montaa vastaavanlaista teloitustyyliin tehtyä henkirikosta, Minkkinen sanoi ohjelmassa.

Kolme kertaa pistoolilla päähän

Murhaaja oli sitonut uhrin kädet ja jalat nippusiteillä ja ampunut tätä sitten kolmesti päähän Ruger pistoolilla.

– Rikosteknisen laboratorion alustavan lausunnon mukaan kyseinen pistooli on todennäköisin tekoase, Minkkinen kertoi Rikospaikassa.

Murhaaja käytti poliisitutkinnan mukaan äänenvaimenninta. Hän oli ennen tekoaan lainannut aseeseen sopivan äänenvaimentimen ja harjoitellut sen kanssa ampumista ilman kuulosuojaimia.

Murhaaja oli lähtenyt henkirikoksen tekopäivänä 23.7. Mikkelistä kohti Sipoota. Hän tallentui Mikkelissä ABC-huoltoaseman valvontakameroihin, kun hän oli ostamassa autoonsa jäähdytysnestettä.

Yritti järjestää teon jälkeen alibia urheilukellon avulla 

Murhan jälkeen tekijä palasi seuraavana päivänä Mikkeliin ja yritti järjestää itselleen alibia älykellon avulla. Hän lähti pitkälle maastolenkille, tallensi sen urheilukelloonsa ja muutti lenkin tiedot päivää aikaisemmaksi.

– Ikään kuin hän olisi ollut murhan tekoaikaan lenkillä Mikkelissä, Minkkinen kertoi.

Murhaajan jäljille oli päästy jo neljä päivää teon jälkeen, kun poliisi oli saanut ensimmäiset havainnot tekijän autosta. Valvontakameran kuvissa näkyy, kun hopeanharmaa porrasperäinen Volvo ajaa kohti uhrin asuntoa ja myöhemmin tulee takaisin asunnon suunnalta.

– Nämä kuvat sopivat myös silminnäkijähavaintoihin tekopaikan lähistöllä nähdystä hopeanharmaasta Volvosta, Minkkinen kertoi.

Poikkeuksellinen motiivi valkeni Ilmarisen yhteydenoton jälkeen

Toinen tärkeä päivämäärä tutkinnassa oli 31.7.

Poliisi sai tuolloin työeläkevakuutusyhtiö Ilmariselta tiedon, että eräs työntekijä oli irtisanoutuessaan helmikuussa 2016 ilmaissut pettymystään palkkaan ja esimieheensä.

Kun poliisi selvitti työntekijän taustoja, selvisi, että hänellä on samanlainen valvontakamerakuvissa nähty hopeanharmaa Volvo. Kyseinen Ilmarisella samaan aikaan ollut hänen esimiehensä oli murhan uhri.

Poikkeuksellinen murhan motiivi alkoi myös valjeta.

– Tässä vaiheessa tekijästä tuli pääepäilty murhatutkinnassa, Minkkinen kertoi Rikospaikassa.

Lopullinen varma näyttö tuli, kun poliisi kävi läpi kuukautta aiemmin tapahtunutta automurtoa. Tekijän eli tulevan murhaajan autoon oli murtauduttu 23.6. ja sieltä oli viety kassi, jossa oli viestiliikenteen häirintälaite jammeri ja kymmenkunta SIM-korttia.

Kassin löytänyt sivullinen oli toimittanut sen poliisille.

– Sim-kortteja tekijä tarvitsi seurantalaitteisiin, joita hän oli asentanut uhrin ja toisen asianomistajan autoon.

– Murhatutkinnan yhteydessä yksi näistä sim-kortin kantaosassa olleista liittymistä paikantui murhapaikalle pari minuuttia ennen kuin tekijä poistui tekopaikalta. Nämä vahvistivat, että olemme oikean henkilön perässä, Minkkinen sanoi.

Poliisi löysi useita seurantalaitteita

Poliisi löysi yhden seurantalaitteen tekijän asunnosta. Se oli ollut todennäköisesti uhrin autossa.

Kaksi muuta seurantalaitetta poliisi irrotti toisen murhaajan seuraaman henkilön autosta. Myös tämä henkilö oli ollut 2016 töissä Ilmarisella.

Poliisin mukaan tekijä oli seurannut mahdollisesti kolmattakin henkilöä.

Uhrin seurannan hän oli aloittanut jo vuonna 2017 hakemalla tietoja tämän autosta. Tekijä oli hakenut tietoja myös uhrin ja toisen seurannassa olleen henkilön seurustelukumppaneista.

Lisäksi murhaaja oli kuvannut joidenkin muiden autojen rekisterinumeroita parkkipaikoilla. Poliisi ei ole pystynyt selvittämään, mitä tekijä on näillä hakenut tai mitä hän on niihin liittyen suunnitellut.

Sipoon murhaaja ampui itsensä, kun poliisi oli ottamassa häntä kiinni Helsingin Kasarmikadun asunnosta 2.8.

– Loppupeleissä hän teki aika monta virhettä. Henkirikoksen tekeminen on vaikeaa ilman, ettei mitään jälkeä jäisi, Minkkinen sanoo.

Esitutkinta valmistuu vuoden loppuun mennessä. Tapaus ei etene syyttäjälle, koska pääepäilty on kuollut.


Lue myös:

    Uusimmat