Mainos

Metso hankki Svedalan tasapainottamaan liiketoimintaansa

Konepajayhtiö Metso voi laittaa pisteen lähes puolitoista vuotta jatkuneelle ostotarjoukselleen ruotsalaisesta Svedalasta.

Kaiken kaikkiaan Metso ehti jatkaa kymmenen kertaa osaketarjoustaan kaivos- ja konepajakonserni Svedalasta. Toteutuakseen kauppa vaati sekä EU:n että Yhdysvaltain kilpailuviranomaisten hyväksymisen. Metson toimitusjohtaja Tor Bergman sanoi tänään, että kaupan lopulliseen hyväksyntään kului aikaa, koska niin Metson kuin Svedalankin markkinaosuus oli huomattava.

Tarjousajan ollessa meneillään Metso myi kesäkuun alussa jauhinmyllyliiketoiminnat Outokummulle ja osan murskaintoimintojaan ruotsalaiselle Sandvikille. Yrityshankinnallaan Metso pyrkii tasapainottamaan nykyisten liiketoimintojensa rakennetta. Samalla yhtiö pyrkii eroon syklisyyden eli suhdannevaihteluiden tuomista heijastuksista.

Metson tukipilarina on ollut tähänsaakka Metso Paper eli Rauman ja Valmetin fuusion myötä yhtiöön tulleet Valmetin paperikoneet ja niiden huolto.

Svedala-kauppa tasapainottaa Metson rakennetta siten, että Metso Paperin osuus uuden kokonaisuuden liikevaihdosta on 42 prosenttia ja Metso Mineralsin osuus 39 prosenttia. Yritysosto kasvattaa Metson vuotuisen liikevaihdon noin 5,5 miljardiin euroon ja henkilöstömäärän 32000:een.

Bergman näkee, että tulevaisuudessa Svedalalla vahvistetulla Metso Mineralsilla on edessään suotuisat näkymät etenkin maailmanlaajuisilla huoltopalvelumarkkinoilla. Bergman totesi myös, ettei Svedalan suhteellisen heikko taloudellinen menestys pitkäksi venähtäneen tarjousjakson aikana ollut yllätys. Sitä vastoin yhtiö luottaa arvioonsa, jonka mukaan uudelleenjärjestelystä aiheutuvat kertakustannukset ovat noin 60-70 miljoonaa euroa.

Yhtiö laskee saavansa vuodessa yhdistämisen synergiahyötyjä 70 miljoonaa euroa. Synergiaetujen lisäksi Metso tavoittelee osakekohtaisen tuloksensa parantumista lähimmän vuoden aikana. Metso rahoittaa ostoksensa pankkilainalla, jossa on mukana useita pankkeja.

Kesäkuun lopussa Metson nettovelat olivat 56 miljoonaa euroa ja Svedalan nettovelat 554 miljoonaa euroa. Bergmanin mukaan ei myöskään ole syytä muuttaa yhtiön elokuussa tekemiä arvioita yhtiön loppuvuoden kehityksestä.

-Markkinatilanteessa ei ole näköpiirissä oleellisia muutoksia, Bergman sanoi. Kivenmurskausalalla on edessään valtaisat markkinat, vuositasolla noin 100 miljardia euroa, arvioi Metso Mineralsin toimitusjohtaja Olli Vaartimo. Metso Mineralsin taustalla on entinen kivenmurskaimia valmistanut Nordberg. Vaartimon mukaan Svedala-kaupalla ei ole dramaattisia vaikutuksia Suomeen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.