Mainos

Metsäteollisuudelta Paperiliitolle sopimusesitys

Metsäteollisuus tarjoaa myös lyhyempää kakkosvaihtoehtoa.

Metsäteollisuus on jättänyt Paperiliitolle sopimusesityksen. Sopimus olisi voimassa 26 kuukautta, ja siihen sisältyvän palkankorotuksen kustannusvaikutus olisi noin 1,5 prosenttia ensi vuonna ja 1,5 prosenttia vuonna 2019.

Metsäteollisuuden työmarkkinajohtajan Nina Pärssisen mukaan Metsäteollisuuden näkökulmasta kustannustaso Suomessa on kohonnut liian korkealle. Metsäteollisuus on pitkään vaatinut muutoksia alan työehtosopimuksiin.

– Ei tämä työ tähän lopu, mutta tämä olisi merkittävä askel oikeaan suuntaan, Pärssinen sanoi.

Sopimus mahdollistaisi muun muassa sen, että ulkopuolisen työvoiman käytöstä voitaisiin sopia paikallisesti nykyistä selvästi laajemmin.

Esitykseen sisältyy Metsäteollisuuden mukaan myös Paperiliiton esittämiä parannuksia työntekijöiden työehtoihin ja luottamusmiesten asemaan.

Auttaisi tehtaiden pysymiseen Suomessa

Pärssisen mukaan Metsäteollisuus haluaa esitetyillä muutoksilla edesauttaa sitä, että työpaikat pysyvät jatkossakin Suomessa. Sellu- ja kartonkibisnes vetävät, mutta paperissa murheita on viime vuosina riittänyt.

– Jos meidän esitys menisi läpi, se loisi mahdollisuuksia saada jatkossa investointiympäristö houkuttelevammaksi, mikä takaisi tehtaiden pysymisen Suomessa, Pärssinen sanoi.

Myös uusille investoinneille mahdollisuudet olisivat Pärssisen mukaan paremmat.

– Ulkopuolisen työvoiman käyttöä koskeva esitys parantaisi koko toimialan kilpailukykyä, jos se pysytään ottamaan paikallisesti käyttöön, Pärssinen sanoi.

Esitykseen kuuluu myös, että seisokkikorvauksia kohtuullistettaisiin. Metsäteollisuuden mukaan tämä varmistaisi sen, että myös sellaisia tehtaita, jotka ovat seisoneet korkeiden kustannusten vuoksi jouluna ja juhannuksena, voitaisiin pitää käynnissä silloin, kun tuotteille on kysyntää.

Tällä hetkellä paperityöntekijöille maksetaan joulun ja juhannuksen seisokkiaikoina tehtävästä työstä normaalin kausipalkan lisäksi 300 prosentilla korotettua palkkaa ja vähintään kolme vapaapäivää kummastakin jaksosta.

Vaihtoehtona prosentin korotukset ilman tekstimuutoksia

Mikäli Paperiliitto ei hyväksy ehdotettua 26 kuukauden mittaista sopimusta, Metsäteollisuus esittää, että neuvotteluja työehtosopimuksen uudistamiseksi jatkettaisiin. Myös tämä vaihtoehtoinen esitys sisältäisi Metsäteollisuuden mukaan palkkaratkaisun, joka toteutuessaan nostaisi paperiteollisuuden palkkoja yhdellä prosentilla.

Sopimuskausi kestäisi 14 kuukautta, eikä ehdotus sisältäisi mitään muutoksia työehtosopimuksen teksteihin.

Paperiteollisuuden työehtosopimuksen piirissä on noin 11 000 työntekijää. Paperin neuvottelut ovat ehtineet kuumentaa liittokierroksen alun tunnelmia. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.