Metsäpatruuna Hämälä sai tuta käänteen Suomen ilmapiirissä: Äänekosken miljarditehdas herätti vielä riemua, Kemin sellusuunnitelmat puolestaan arvostelua – "Yhteiskunnallista keskustelua pitää kestää"

Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä seuraa tarkasti säätytalon hallitusneuvotteluja, sillä yhtiö odottaa poliitikkojen linjauksia metsähakkuista ja väylähankkeiden etenemisestä.

Metsä Group suunnittelee noin 2 miljardin euron investointeja, joista merkittävimpiä ovat Kemin sellutehdas ja Rauman saha.

– Kemin hankkeesta on tarkoitus tehdä päätös noin vuoden kuluttua ja Raumasta vähän aikaisemmin alkuvuonna, Hämälä sanoo.

Tunnelmat ovat muuttuneet nopeasti Suomessa. Vielä muutama vuosi sitten Metsä Groupin julkistama Äänekosken miljardi-investointi keräsi laajalti kiitosta, mutta nyt Kemin sellutehdashanke on herättänyt myös arvostelua, sillä se lisää puunkäyttöä.

Hämälä ei yllättynyt keskustelun sävystä.

– Äänekoski oli pitkästä aikaa ensimmäinen iso metsäteollisuuden investointi Suomeen. Nyt keskustelua käydään hiilinieluista ja metsien monimuotoisuudesta.

– Yhteiskunnallinen keskustelu on hyvästä ja sitä pitää kestää. Meidän on kyettävä osallistumaan siihen, Hämälä sanoo MTV Uutisextrassa.

"Valtion metsillä iso rooli pohjoisessa"

Puun saatavuus on yksi tärkeistä asioista, kun Metsä Group tekee lopullisen investointipäätöksensä.

– Valtion metsillä on nimenomaan pohjoisessa merkittävä rooli. Tänä päivänä Kemin-tehtaamme puusta noin kolmannes tulee metsähallituksen metsistä ja uudessa investoinnissa siihen on suunniteltu kasvua, Hämälä sanoo.

Kemin sellutehdas lisäisi puunkäyttöä merkittävästi noin kuusi miljoonaa kuutiota. Osa siitä olisi tuontipuuta.

Suomessa on vireillä myös muita isoja metsäteollisuuden hankkeita ja tämä herättää huolta ympäristöjärjestöissä. Hämälä muistuttaa, että yli 100 000:n metsänomistajan omistama Metsä Group kantaa vastuunsa luonnon monimuotoisuudesta.

Hämälä nostaa esiin myös sen, mihin puuta käytetään. Metsä Group pitää parempana puun jalostamista korkeamman lisäarvon tuotteiksi kuin puun polttamista energiakäytössä.

Esimerkiksi Helsingissä päästöjä aiheuttavat hiilikasat pitää korvata lähitulevaisuudessa ja yhtenä vaihtoehtona voi olla puu.

– Todennäköisesti etelärannikolle pitää tuoda poltettavaa biomassaa vähän kauempaa laivakuljetuksina, Hämälä arvioi.

Metsä Group yrittää jalostaa sellusta muovin korvaajaa ja raaka-ainetta tekstiiliteollisuudelle. Yhtiö on investoinut 40 miljoonaa euroa Äänekosken koelaitokseen, joka aloittaa vuoden loppupuolella. Metsä Group kehittää ympäristöystävällisempiä tekstiilimateriaaleja.

– Seuraavan parin-kolmen vuoden aikana näemme, voidaanko tässä edetä suuren mittakaavan investointiin, Hämälä sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat