Kemiläinen Jani on yksi monista, joka menettää pian työnsä – "Ensin kutitellaan höyhenillä ja sitten lyödään pesäpallomailalla naamaan"

5:07
Vaaliauto Kemissä: MTV tapasi kaksi paikallista, joista toinen sai ja toinen menettää työnsä.

Alkuvuonna julkistettiin tehdashanke, jonka piti auttaa työttömyydestä kärsivää Kemiä. Sitten kuultiin koko kaupunkia järkyttänyt uutinen. MTV tapasi kaksi kemiläistä, joista toinen sai ja toinen menettää työnsä.

Juttu on osa MTV Uutisten kuntakierrosta. Vaaliauto kiertää Suomea ja nostaa esiin kuntien puheenaiheita suorissa lähetyksissä kello 14.30 alkaen. Katso kiertoaikataulu täältä.

Kaikki uutiset kuntavaaleista löydät Kuntavaalit-taustasivuilta ja kaikki Vaaliauton lähetykset mtv-palvelusta! 

Kemissä iloittiin kuluvan vuoden helmikuussa, kun Metsä Group kertoi investoivansa 1,6 miljardia euroa uuteen biotuotetehtaaseen. Metsä Fibren uusittu tehdas valmistuisi vuonna 2023 ja loisi runsaasti työllisyyttä rakennusvaiheessa.

Huhtikuussa jysähti pommi. Stora Enso kertoi sulkevansa Kemin Veitsiluodossa sijaitsevan paperitehtaansa, jolla työskentelee 670 henkeä.

Jani Buska on yksi heistä, jotka todennäköisesti menettävät työnsä Veitsiluodon tehtaan sulun takia. Hän kuvailee sitä yhdeksi Suomen historian suurimmista tehtaan sulkemispäätöksistä.

– Se oli shokkiuutinen. Tätä ei ole odotettu. Vaikka tiedettiinhän se, että paperiala on laskevan auringon ala, Buska kertoo.

Epävarmuus tulevaisuudesta

Buska työskentelee Stora Enson tytäryhtiössä Eforalla sähköasentajana. Hänen mukaansa tehtaalla eletään nyt epävarmuudessa. Yt-neuvottelut ovat yhä kesken, eikä vielä tiedetä, millaisiin ratkaisuihin niissä päädytään.

Auki on esimerkiksi se, millaisia työvelvoitteita työntekijöillä on neuvottelujen päättyessä. Tehtaan sulkeminenkaan ei ole täysin varmaa vaikkakin hyvin todennäköistä.

– Tässä täytyy alkaa miettiä, lähteäkö kouluttautumaan muihin hommiin vai jatkaako keikkatyöläisenä omalla alalla, Buska kertoo omasta tilanteestaan.

Kemiin juurtunut Buska sanoo kaupungin ilmapiirin olevan alakuloinen. Metsä Fibren investointiuutinen oli pientä verrattuna Veitsiluodon jättiuutiseen.

– Ensin kutitellaan höyhenillä kasvoja, ja sitten lyödään pesäpallomailalla naamaan.

Tehdashanke tuo töitä

Osalle kemiläisistä Metsä Fibren tehdashanke tuo töitä. Yksi heistä on Minna Kauppinen. Pari vuotta työttömänä ollut Kauppinen aloitti viime marraskuussa Kemin satamassa toimistosihteerinä.

Satamaan tarvittiin lisää väkeä, sillä sitä kehitetään tulevina vuosina yli 40 miljoonan euron edestä vastaamaan tulevan biotuotetehtaan tarpeita. Sataman tavaraliikenne tulee kasvamaan selvästi, kun tehdas aloittaa vuonna 2023. Viime vuonna sataman kokonaisliikenne oli yli 1,8 miljoonaa tonnia.

Kauppisen kanssa samaan aikaan satamassa aloitti kaksi työntekijää kunnossapidon puolelle. Määräaikainen työsopimus ulottuu marraskuulle.

Hämmennystä ilmassa

Kauppinen on työskennellyt monessa työpaikassa monella eri alalla, myös Stora Ensolla. Hänen mukaansa Veitsiluodon sulkemisuutinen on vaikuttanut koko Kemiin.

– Jollakin on aina perhepiirissä joku, joka on ollut töissä Stora Ensolla. Täällä ollaan hämillään, että mitä nyt tapahtuu.

52-vuotias Kauppinen on tulevaisuutensa suhteen luottavainen, vaikka tietää, ettei hänen ikäisensä työntekijä ole enää kovimmassa huudossa.

– Yritän ajatella positiivisesti. Kyllä se elämä kantaa.

Kummallinen päätös

Paperiliiton Veitsiluodon-osaston taloudenhoitajana toimiva Buska pitää Veitsiluodon sulkemispäätöstä kummallisena. Kemin sataman kupeessa pyörivällä tehtaalla on suuri vaikutus Suomen vientiin.

Valtio omistaa Solidium-yhtiönsä kautta reilut kymmenen prosenttia Stora Ensosta. Solidiumilla on yli 27 prosenttia äänivallasta yhtiössä. Solidiumin toimitusjohtaja Antti Mäkinen on myös Stora Enson hallituksen puheenjohtaja.

Buska kritisoi valtion roolia päätöksessä. Valtiolla olisi mahdollisuus käyttää äänivaltaansa, mutta se valuu muille.

– Mielestäni valtion omistajanohjauksen pitäisi toimia valtion etujen eikä vain pörssiyhtiöiden hyväksi, Buska sanoo.

Uutta tilalle?

Sekä Buska että Kauppinen uskovat, että Veitsiluodon tehtaan paikalle keksitään jatkossa uutta toimintaa. Sen sijainti uudistuvan sataman yhteydessä on erinomainen.

Buska väläyttää yhtenä vaihtoehtona vetyä, jota hän kuvailee nousevan auringon alana. Enää puuttuvat pääomasijoittajat, jos tehdas vain annetaan myydä.

– Kyllä tällä varmasti joku rahaakin tekisi. Ei tämä tilanne niin synkkä ole, mitä isossa kuvassa annetaan ymmärtää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja