"Metsänpeikkoa" ja 90-luvulta saakka kodittomana ollutta miestä auttanut Eija Rouvali on saanut nähdä karun totuuden omin silmin: Suomenkin metsissä on ihmisiä, joiden olemassaolosta kukaan ei tiedä

4:29
MTV Uutiset Live kertoi hiljattain "Metsänpeikosta", joka löytyi Varsinais-Suomen alueelta.

Turun "metsänpeikon" etsinnöissä mukana keskeisenä hahmona ollut Eija Rouvali, 43, toivoo, ettei kukaan jäisi ilman omaa kotia. Siksi hän auttaa vähäosaisia ja asunnottomia työkseen, mutta myös vapaa-ajallaan.

Rouvali päätyi auttamaan asunnottomia työskenneltyään ensin vuosia mielenterveys- ja päihdeongelmaisten kanssa. Se on myös syy siihen, miksi Rouvali ei halua kuvaansa julkaistavan artikkelin yhteydessä – hän on saanut uransa aikana useita itseensä ja perheeseensä kohdistuneita uhkauksia.

Hänellä on silti palava halu auttaa kaikista heikoimmassa asemassa olevia.

– Kun opiskelin sosiaalialaa, minulla ei ollut tarkkaan tiedossa, mihin ryhmään suuntautuisin. Sitten sain päihdeterapeutin paikan ja huomasin, että tämä on ihmisryhmä, joiden kanssa haluan työskennellä. He valitettavasti jäävät usein avun ulkopuolelle, Rouvali kertoo.

– On hienoa, että pystyy tekemään jotakin ihan konkreettisesti. Se on palkitsevaa tässä työssä.

PATASin eli Pelastusarmeijan Turun tuetun asumisen johtajaksi hän päätyi syksyllä 2018. 

Etsii kodittomia myös vapaa-aikana

Rouvali on omistanut koko elämänsä auttamiselle. Hänen päivänsä ovat kiireisiä, sillä PATASin päivätyön lisäksi hän opiskelee korkeakoulussa esimiestyötä ja tekee vapaaehtoistyötä asunnottomien hyväksi.

– Siihen menee illat ja viikonloput, Rouvali naurahtaa.

– Minä ja pari muuta kollegaani olemme tehneet vapaa-ajallamme kodittomien etsintää. Olemme tehneet sitä ihan puhtaasta halustamme auttaa, hän jatkaa.

Asunnottoman elämä on karua.

Rouvali kertoo, että joillakin asunnottomilla on tuttavia, joiden luokse he pääsevät silloin tällöin peseytymään, mutta kaikilla ole sitäkään mahdollisuutta.

– Tuntuu surulliselta kohdata heitä. Siinä tulee ajatus, että miten jollakin voi olla niin huono tilanne. Ei sellaista soisi kenellekään.

Paperinkeräysastiat majapaikkoina

Rouvalin tuoreessa muistissa on viime vuonna sattunut tapaus, jossa roska-astiassa nukkunut mies joutui vahingossa jäteauton kyytiin ja pelastui täpärästi soittamalla hätänumeroon.

– Kaikki tällaiset tapaukset tuntuvat pahalta. Että ihminen joutuu hakemaan suojaa ja lämpöä vaarallisista paikoista, mikä voi koitua kohtaloksi. Kyllä kaikilla pitäisi olla joku paikka, missä voi olla säätä suojassa ja turvassa.

Turussa saatiin hiljattain kiinni "metsänpeikoksikin" nimitetty nainen, joka oli noin vuoden ajan tunkeutunut mökkeihin ja koteihin Varsinais-Suomen alueella. Nainen on ollut tiettävästi asunnottomana.

Patas on nyt järjestänyt asunnon, johon nainen voi muuttaa.

– Poliisi ei ole vielä ollut meihin yhteydessä. Olemme varautuneet siihen, että poliisi olisi meihin yhteydessä sen jälkeen, kun he saavat omat asiansa hänen kanssaan selviteltyä. Sitten tarjoaisimme hänelle kotia. 

– Odotamme, että pääsemme keskustelemaan hänen kanssaan.

Metsissä asuu paljon ihmisiä

"Metsänpeikon" etsintöjen yhteydessä tammikuun alussa Rouvali tapasi puolestaan miehen, joka oli ollut ilman vakinaista asuntoa 90-luvulta saakka. Miehen uskotaan asustaneen metsissä.

Rouvali kertoo, ettei miehellä ollut löydettäessä mukanaan edes telttaa.

– Hänellä oli pelkkä makuupatja ja makuupussi. Me ihmettelimme, miten ihminen voi pärjätä sellaisissa olosuhteissa. Se on ihan käsittämätöntä.

Mies kertoi Rouvalille, että metsissä asuu paljon muitakin ihmisiä.

– Keskustelin hänen kanssaan asunnottomuuden tilasta Suomessa ja hän sanoi, että tilastot ovat vain tilastoja. Metsissä on paljon ihmisiä, joiden olemassaolosta ei kukaan enää tiedä. Heitä ei löydy mistään viranomaisten järjestelmistä.

Haaveena siintää etsintäpartio

Rouvali on kertonut, että hänen unelmanaan on saada kaikki kodittomat suojaan.

– Se olisi haaveeni, että saisimme rahoituksen etsintäpartiolle. Ilmeisesti majoitustiloja kodittomille ei ole tarpeeksi, koska heitä metsissä kuitenkin on.

Turussa asunnottomille suojaa tarjoaa Sillankorvan ensisuoja. Kaikki eivät sinne kuitenkaan mielellään mene. 

– Sinne voi mennä päihtyneenä. Esimerkiksi tällä, joka oli metsissä asunut 90-luvulta asti, ei ollut halua mennä Sillankorvaan juopuneiden seuraan. Hän ei käyttänyt mitään päihteitä ja hän koki ahdistavana olla sellaisessa suojassa, missä on päihteiden käyttäjiä.

Avunpyyntöjä tulee myös poliisilta

Rouvali on saanut yleisön vinkkejä asunnottomista, mutta myös poliisilta tulee silloin tällöin soittoja.

Tällä hetkellä Rouvali etsii Turun lähialueilta koditonta miestä, joka on asunut kaksikymmentä vuotta metsissä.

– Häntä olemme etsineet useamman viikon ajan. Löysimme poliisin koordinaattien perusteella paikan, missä hän on ollut, mutta henkilöä ei ole tavoitettu vielä. Jatkamme etsintää.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja