Metron ovet aukesivat väärältä puolelta, lapsi oli vaarassa pudota – "Kyse on kuljettajan inhimillisestä erehdyksestä"

Länsimetro joutui tositestiin kun työmatkaliikenne alkoi 7:20

Metrosta aukesi viime viikon maanantaina ovet väärästä suunnasta Helsingin Itäkeskuksessa, jonka takia pieni poika putosi melkein raiteille. Isä kuitenkin pelasti pojan putoamiselta viime hetkellä. Tapaus sattui ruuhka-aikaan. Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti

Yllä olevalta videolta voit katsoa Huomenta Suomen keskustelun länsimetrosta. 

HKL:n liikennöintiyksikön johtaja Arttu Kuukankorpi vahvistaa tapauksen MTV:lle. 

– Kyllä tällä tavalla on käynyt. Emme tiedä tarkasti, mitä matkustamossa on tapahtunut, mutta tiedämme, että junasta on auennut ovet väärältä puolelta ja tiedämme matkustajan ilmoittaneen, että lapsi on ollut vaarassa pudota, Kuukankorpi kertoo. 

Kuukankorven mukaan kyse on inhimillisestä erehdyksestä. Kuljettaja on vahingossa avannut ovet väärältä puolelta. 

– Ensin hän aukaisi oikeat ovet, mutta joku on ollut tällöin oven välissä, jonka takia kuljettaja on nopeasti avannut ovet uudestaan. Tällöin hänen kätensä on nopeasti mennyt väärälle napille, ja väärän puolen ovet ovat avautuneet, hän kuvailee tapahtunutta. 

Metron ovet ei avaudu automaattisesti,  vaan kuljettajan täytyy avata ne.

"Sattuu varsin usein"

Kuukankorpi kertoo, että ovet aukeavat väärältä puolelta metroa muutamia kertoja kuukaudessa. Yleensä tämä johtuu kuljettajan tekemästä virheestä. 

– Sitä sattuu varsin usein kuukaudessa. Etenkin Itäkeskuksen metroasemalla, jossa laituri on eri puolella junaa kuin useimmilla muilla asemilla, hän toteaa.

Kun kuljettaja havaitsee avanneensa ovet väärältä puolelta, hänen tulee Kuukankorven mukaan ilmoittaa asiasta metrovalvomoon. Täten varmistetaan, ettei kukaan ole pudonnut kyydistä. Jos joku tippuisi ulos, matkustaja autettaisiin takaisin ylös metron odottaessa paikoillaan.

Päivitys tulossa

Kuukankorven mukaan tämä on ensimmäinen kerta hänen uransa aikana HKL:ssä, kun matkustaja ottaa yhteyttä putoamisvaaran takia. Kuukankorpi aloitti liikennöintiyksikön johtajana vuonna 2016.

Tilanne sattui Kuukankorven mukaan 1980-luvulla rakennetussa junassa, jossa ovien avaamiseen tarkoitetut napit ovat lähellä toisiaan.

Kyseiset junat ovat Kuukankorven mukaan lähdössä peruskorjaukseen, jossa mekanismi päivitetään. Nappien tilalle on tulossa vipu.

– Vipua pitää painaa sivusuunnassa siihen suuntaan, mihin ovet avataan. Silloin on selkeämpää kuljettajalle kummalle puolelle ovet avataan, hän sanoo. 

"Onneksi selvisimme säikähdyksellä"

Kuukankorpi pitää tapausta hyvin valitettavana. Hän haluaa muistuttaa, ettei metron oviin saa missään olosuhteissa nojata, vaikka Iltalehden kertoman mukaan poika ei ollutkaan nojannut oveen.

Kuukankorpi muistuttaa nojaamiseen liittyen, että kyse on teknisistä laitteista. Pahimmassa mahdollisessa tapauksessa ovet voivat aueta jopa kesken matkan. 

– Ikävää, että näin on päässyt tapahtumaan, mutta tämä ei ole varmastikaan viimeinen kerta, kun ovet aukeavat väärältä puolelta. Pyydän kaikkia matkustajia muistamaan, etteivät nojaa oviin. 

Lue myös:

    Uusimmat