Mainos

Meteorologit: Etelä-Suomessa säikäyttänyt talvisalama saattoi johtua lentokoneesta

Etelä-Suomessa alkuviikosta hämmentäneen talvisalamoinnin syystä on esitetty erilaisia teorioita. Monet yöllisen salaman nähneet ja sen jälkeistä jyrinää todistaneet uusimaalaiset ovat kertoneet nähneensä salaman iskukohdassa myös lentokoneen.

Yksi kovan pamauksen aiheuttaneista salamoista saattoikin johtua lentoyhtiö Norwegianin lentokoneesta, kertoo Ilta-Sanomat.

Lehden mukaan osa keskiviikon vastaisen yön talvisalamoinnista on paikantunut Espoon ylle, missä liikkui ilmiön aikaan myös Helsinki-Vantaalle laskeutumassa ollut Norwegianin Budapestin-kone.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Paavo Korpela kertoo Ilta-Sanomille, että on mahdollista, että juuri kyseinen kone on aiheuttanut myös maassa havaitun salaman. Korpelan mukaan lentokone voi jossain tilanteissa laukaista sähkönpurkauksen ukkospilvissä liikkuessaan.

Forecan meteorologit samoilla linjoilla

Forecan päivystävä meteorologi Riikka Lahtinen on Korpelan kanssa samoilla linjoilla. Lahtinen sanoo MTV Uutiselle pohtineensa ilmiötä Forecan päämeteorologin Petri Takalan kanssa ja toteaa, että lentokoneen aiheuttama talvisalama on periaatteessa mahdollinen.

Kyse olisi Lahtisen mukaan kuitenkin poikkeuksellisen harvinaisesta ilmiöstä.

– On se mahdollista, mutta nämä edellisyön salamat ovat kaikesta huolimatta kuitenkin hyvin harvinaisia.

Myös MTV:n meteorologi Aleksi Jokela suhtautuu ajatukseen lentokoneen laukaisemasta talvisalamasta varovaisesti, sillä varmuutta asiasta on mahdotonta saada.

– Sellaista tahoa tuskin on, joka pystyisi tutkimaan tai varmistamaan tällaista asiaa.

Talvisalamointia voi esiintyä voimakkaiden lumisateiden yhteydessä. Ilmiönä talvisalama on samanlainen kuin kesäsalama. Siihen voi liittyä jyrinää ja salamointia. Forecan mukaan talvisalamoista tehtiin keskiviikon vastaisena yönä muutama havainto Uudenmaan alueella.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.