Kuuntele, miltä Helsingin mysteeripamaus kuulosti! Seismologi teki yllättävän havainnon

0:16
Kuuntele pamaus! Mysteeripamaus tallentui Espoon Laajalahdessa Birdlifen lintuliveen.

Myöhään lauantai-iltana ympäri Helsinkiä kuultiin erittäin kovaääninen pamaus, jonka syy ei ole vielä selvinnyt.

Noin viisitoista minuuttia ennen puolta yötä kuuluneesta pamauksesta tehtiin havaintoja ainakin Oulunkylässä, Käpylässä ja Kumpulassa. Äänen syyksi on veikkailtu niin meteoria, maanjäristystä kuin Hornetin ylilennosta johtunutta yliäänipamausta, mutta täyttä varmuutta asiaan ei ole saatu.

Helsingin yliopiston Seismologian instituutin seismologi Tommi Vuorinen kirjoitti eilen Twitterissä, että heidän laitteissa näkyy signaali lauantai-illalta.

– Keräsin laitteista tänään aineistoa, joissa näyttäisi näkyvän tuo mysteeripamaus. Tarkemmin, niissä näkyy signaali klo 23:46:03.

Vuorisen mukaan signaali on heikko, ja ilman tarkempaa kellonaikaa se olisi saattanut jäädä huomaamatta.

Vuorinen kertoo MTV Uutisille, että signaalin on todennäköisesti aiheuttanut ilmassa tapahtunut räjähdys tai pamaus.

– Jos se oli maassa tapahtunut esimerkiksi louhintaräjähdys tai vastaava, niin se näkyisi laitteissamme eri tavalla ja paremmin.

Vuorinen kertoo, että pamausta tutkitaan vielä lisää, eikä hän tässä vaiheessa halua spekuloida mikä sen on voinut aiheuttaa. Hänen mukaansa Kumpulassa on vielä muutama mittauslaite, joiden dataa ei ole vielä prosessoitu.

– Jos kyseessä on yliäänityyppinen pamaus, niin sen paikantaminen huomattavasti hankalampaa kuin paikallisen räjähdyksen.

Tähtitieteellisesti yhdistyksestä Ursasta kerrottiin eilen MTV Uutisille, että heidän kameroihin ei ole tallentunut lauantaiyöltä mitään, mikä voisi selittää pamauksen. Yhdeksi pamauksen aiheuttajaksi on arvailtu meteoria, mutta sellaisesta ei ainakaan Ursalla ole havaintoja.

Myöskään Ilmatieteen laitoksella ei osattu arvioida pamauksen lähdettä.

– Mitään meteorologista syytä pamaukselle ei ole. Oikeastaan ukkonen olisi ainoa, joka sellaisen voisi aiheuttaa, mutta lauantain ja sunnuntaina välisenä yönä Helsingissä ei ukkostanut, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Vuorisen havainnoista uutisoi ensimmäisenä Iltalehti

Tallensitko sitä mysteeripamauksen? Lähetä se meille WhatsApp-viestillä numeroon 040 578 5504.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja