Herttoniemen "supersalama" iski nelinkertaisella voimalla ja sai meteorologin hämilleen – "Koko maailma välähti silmissä"

Jättisalaman rysähdys tallentui Miikan itkuhälyttimeen – kuuntele 1:14
Kuuntele tästä, miltä jättisalaman rysähdys kuulosti Helsingin Herttoniemessä.

Voimakas luonnonilmiö säikäytti tänään Herttoniemessä liikkuneita, kun yksittäinen salama aiheutti poikkeuksellisen isoäänisen jyrähdyksen. MTV Uutisten meteorologin mukaan salama oli huomattavasti tavanomaista voimakkaampi.

MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannaksen mukaan tänään Helsingin Herttoniemessä iskenyt salama oli voimakkuudeltaan miltei neljä kertaa tavanomaista salamaa suurempi. 

– Keskimääräinen salama on huippuvirraltaan noin 30 kiloampeeria, ja tässä salamassa voimakkuus oli 112 kiloampeeria, Mäntykannas kertoo.

– Juuri tämän voimakkuuden vuoksi salaman valo on ollut hyvin kirkas ja näkynyt pitkälle. 

Supersalaman valoa on havaittu MTV Uutisten tietojen mukaan laajasti Herttoniemessä ja sen lähialueilla. Mäntykannas itse havaitsi salaman istuessaan aamiaispöydässä. Hänellä meni hetki tajuta, että ikkunan kautta koko huoneen valaissut kirkas välähdys oli peräisin salamasta.

– Ihan älytön välähdys, koko maailma välähti silmissä, Mäntykannas kuvailee. 

Mäntykannaksen mukaan syksyn salamointi on ihan tavanomaista, mutta erikoisen tapauksesta tekee syyskuisen salaman suuri voimakkuus.

– Voisi kuvitella, että näin voimakkaita salamoita havaitaan kesäisissä rajuilmoissa eikä syyskuun lopulla. 

Ukkostutka Geocachen mukaan kyseinen salama oli Helsingin ainut tänään. Koko maassa salamoita oli tutkan mukaan tänään 24 kappaletta.

MTV Uutisten tietojen mukaan salamanisku vaikutti sähköjärjestelmiin eri puolilla Helsinkiä, ja esimerkiksi Viikissä asunnon valot olivat räpsyneet tapahtuneen aikaan. HSL:stä puolestaan kerrottiin aiemmin MTV:lle, että salama luultavasti iski metron sähköjärjestelmään aiheuttaen häiriöitä metroliikenteeseen.

23.9.2023. Juttua on muokattu kello 20.59. Tarkennettu ensimmäistä sitaattia.

Lue myös:

    Uusimmat