Meteorologi Markus Mäntykannas todisti outoa näkyä Hangossa: Sadoittain meduusoja joka puolella – "Hyvin harvinainen näky"

Uskomatonta! Sadat meduusat valtasivat rannikon Hangossa - tältä joukkorantaantuminen näyttää 2:22

Meteorologi Markus Mäntykannas kertoo tekemästään mielenkiintoisesta meduusahavainnosta Hangossa.

Merenrannalla lillui satoja erikokoisia meduusoja. Osa meduusoista oli huuhtoutunut kuolleina rantaan ja osa niistä liikuskeli pohjan ja pinnan väliä.

– Olimme lauantaina iltapäivällä kävelemässä Hangon pohjoispuolella rannalla ja kiinnitin huomiota että vedessä oli jotakin tavanomaisesta poikkeavaa.  Rantaan oli huuhtoutunut sadoittain meduusoja. Osa oli elossa ja osa oli liiskautunut rantaan. Se oli hyvin harvinainen näky. Vastaavanlaisia näkyjä on tullut joskus nähtyä trooppisilla vesillä, mutta ei aikaisemmin Suomessa.

Mäntykannas kertoo käyneensä Hangon seudulla usein mökkeilemässä. Meduusojen joukkorantautumista hän ei ole kuitenkaan aiemmin todistanut. 

– Näin näitä meduusoja yhteensä kolmella eri rannalla, joten oletan, että niitä on enemmänkin Hangon ympäristössä.

Mäntykankaan mukaan pienimmät meduusat olivat halkaisijaltaan viitisen senttiä. Osa oli nyrkin kokoisia. Suurimmat meduusat olivat parikymmentä senttiä halkaisijaltaan.

Meduusojen määrä voi olla syksyllä erittäin runsas

Kyseessä on korvameduusa. Suomen Ympäristökeskuksen sivuilla kerrotaan, että syksyllä korvameduusoja voi esiintyä niin paljon, että ne sotkevat kalaverkkoja ja tukkivat voimaloiden vedenottoputkia. 

Ympäristökeskuksen erikoistutkija Maiju Lehtiniemi on todennut, että meduusojen määrä vaihtelee paljon eri vuosien välillä. Joinakin vuosia niistä tehdään vain muutamia havaintoja.

Meduusojen määrien vaihtelun syitä ei tiedetä tarkkaan.

– Siihen varmasti vaikuttavat tuulet ja virtaukset, jotka tuovat meduusoja keskiseltä Itämereltä lähemmäs Suomen rannikkoa, kertoo Lehtiniemi Ympäristökeskuksen sivuilla.

Lue myös:

    Uusimmat