Metalliromusta maksettiin alkuvuonna kaikkien aikojen kovimpia hintoja – "Ei tarvitse lavallistakaan olla, niin jonkinlaisen tilin tekee"

Moni myy romumetallinsa nyt – hinta kaksinkertaistui Ukrainan sodan myötä 1:59

Metalliromun hinta nousi alkuvuodesta jopa kaksinkertaiseksi aiempaan tasoon verrattuna. Nyt hintapiikki on toistaiseksi ohitettu, mutta kysyntää riittää metalliteollisuuden ja konepajojen hyvän suhdanteen ansiosta.

Konehallin peltikatto lähtee maatilalta kierrätykseen. Pelti ei ole kalleinta metalliromua, mutta hyvän hinnan siitäkin on saanut. Järeästä romusta maksettiin alkuvuonna maltaita.

– Silloin maksettiin haettuna paksusta raudasta yli 300 euroa tonnilta. Onhan se varmaan tuplat siitä mitä on ollut, Kelpokerääjän yrittäjä Kimmo Piironen sanoo.

– Reilut 30 vuotta tässä alalla olleena niin kyllä näyttää siltä, että tämä on ollut korkein hinta mitä itse olen kokenut, Kuusakoski Oy:n avainasiakaspäällikkö Pekka Gröhn kertoo.

Metallimarkkina meni sekaisin Ukrainan ja Venäjän sodan myötä. Molemmat olivat merkittäviä romun viejiä ja kun se loppui, hinnat nousivat merkittävästi. Nyt markkina vetää henkeä.

– Tämänhetkinen taso kyllä näyttäisi siltä, että nyt on huiput saavutettu ja veikkaisinpa, että ollaan menossa alaspäin hinnoissa, Gröhn toteaa.

– Kuvailisin, että se on vähän epävakainen, oikein ei tiedä mihin se menee, että laskeeko vai nouseeko vai mitä tässä tapahtuu, Piironen sanoo.

Metalliromun kerääjät ovat kuitenkin ahkerasti liikkeellä ja kaikki kelpaa. Kupari ja ruostumaton teräs, rosteri, ovat kalleimpia.

– Rosteri on vähän toista euroa kilolle. Sitähän ei tarvitse lavallistakaan olla niin sillä jonkinlaisen tilin tekee, Piironen kertoo.

"Kun hinta on paras, sitten myyvään"

Moni romunkerääjä hakee nyt pienetkin erät. Osa kierrättäjistä haluaa vain eroon romusta. Toisille hinta on hyvinkin tärkeä.

– Varmaan niitä sen takia kertyykin tuota rautarommuu, että ootetaan, että se on vähän kuin puukaupassa, että pittää oottaa se, kun hinta on paras niin sitten myyvään, Pekka Koivulehto sanoo.

Terästeollisuus ja konepajat imevät toistaiseksi raaka-ainetta hyvin ja romumetallin hinta pysynee kohtuullisena notkahduksesta huolimatta.

Lue myös:

    Uusimmat