Mainos

Metallin Vuorenmaa rajaisi tukilakkoja

Metallityöväen liiton johtoon pyrkivä järjestöpäällikkö Erkki Vuorenmaa (sd.) varoittelee tukilakkojen harkitsemattomasta käytöstä.

Vuorenmaa sanoi tänään Mäntsälässä, että tukilakkoja ei pidä käyttää sellaisten vaateiden tukemiseen, joilla pyritään yleistä linjaa suurempiin palkankorotuksiin. Vuorenmaan mielestä ammattiyhdistysliikkeen sisällä on käytävä periaatteellinen keskustelu siitä, "mikä ja minkälainen käyttötarkoitus tukilakoilla voi ylipäänsä olla suomalaisessa yhteiskunnassa".

Itse hän oli sitä mieltä, että tukilakkoja tulee käyttää harkitusti suurten periaatteellisten kysymysten ajamiseksi, kuten esimerkiksi työttömyysturvajärjestelmän puolustamiseksi. Vuorenmaa toivoi, että työmarkkinaosapuolet pystyisivät keskenään sopimaan tukilakkojen pelisäännöistä.

Lainmuutoksia ei asiassa tarvita. Kannanoton taustalla oli huoli tukilakkojen taas kerran virittämästä keskustelusta. Eduskunnassa on vaadittu lakko-oikeuden rajoittamista. Uusi työministeri Tarja Filatov (sd.) on puhunut tukilakkojen varoitusaikojen pidentämisestä.

Puheoikeus päänavaajilla

Vuorenmaa arvioi edessä olevia keskusteluja siitä, pyritäänkö seuraavalla tulokierroksella keskitettyyn ratkaisuun. "Todellinen puheoikeus" on Vuorenmaan mielestä silloin ns. päänavausryyppäällä eli niillä työnantaja- ja työntekijäjärjestöillä, jotka tällä kertaa loivat ns. yleisen linjan.

Vuorenmaan mielestä vastuu sopimuskierrosten avauksista lankeaa itsestään jatkossakin metalli- ja rakennusaloille.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.