Mainos

Mestarivaras sai vuosien linnatuomion – "Hämähäkki" vei museosta arvotaidetta

Ranskassa taidevaras, jonka on saanut lempinimekseen Hämähäkkimies, on saanut kahdeksan vuoden vankilatuomion. Kroatialainen Vjeran Tomic ja kaksi hänen apulaistaan varastivat 104 miljoonan euron arvosta taideteoksia Pariisissa vuoden 2010 toukokuussa.

Varkaiden matkaan lähtivät Musee d'Art Modernesta muun muassa Henri Matissen, Fernand Legerin, Georges Braquen, Pablo Picasson ja Amedeo Modiglianin teoksia. Teokset ovat yhä kadoksissa, vaikka tekijät saatiin kiinni.

Hämähäkkimieheksi kutsuttu Tomic, 49, myönsi oikeudessa ryöstäneensä taidegallerian. Poliisille mies kertoi, että häntä oli pyydetty vohkimaan vain Fernand Legerin eräs teos, eikä hän ollut uskoa onneaan todeksi, kun pystyi viemään vielä neljä muuta teosta.

Varkaus paljasti museossa olleen vakavia turvallisuuspuutteita. Liiketunnistimet olivat olleet epäkunnossa peräti kaksi kuukautta varkauden tapahtuessa. Tomic pääsi museoon sisälle käyttämällä happoa ikkunan pokaan. Varkautta ei huomattu edes paikalla olleiden vartijoiden toimesta, ainoastaan yksi turvakamera onnistui taltioimaan miehen siluetin.

Varkaudet huomattiin vasta seuraavana aamuna, kun museo avasi ovensa yleisölle. Tomic jäi kiinni vasta paljon myöhemmin, kun koditon tunnisti miehen museon liepeiltä varkauksien jälkeen.

Tomicin lisäksi seitsemän vuoden vankeustuomion sai 61-vuotias antiikkikauppias, joka myönsi oikeudessa tarjonneensa varastettua teosta tuntemattomalle asiakkaalle sekä kuuden vuoden vankeustuomio tuli 40-vuotiaalle kellontekijälle, joka taas myönsi piilotelleensa tauluja jonkin aikaa.

Lisäksi kolme miestä sai jokainen noin 150 000–200 000 euron sakot. Antiikkikauppias sai myös liiketoimintakiellon viiden vuoden ajaksi.

Ammatimaisena varkaana kunnostautunut Tomic on saanut lempinimensä siitä, että on kiipeillyt usein pariisilaisiin luksusasuntoihin ja museoihin varastamaan taideteoksia ja koruja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.