Merkittävä muutos: Tartuntatautipäivärahaa voi pian saada ilman eristyspäätöstä – lääkärinlausunto riittää, esittää STM

Miksi sosiaali- ja terveysministeri Sarkkinen joutui itse turvautumaan ruoka-apuun? 6:20
Katso arkistovideo: Miksi sosiaali- ja terveysministeri Sarkkinen joutui itse turvautumaan ruoka-apuun?

Hallituksen on määrä esittää, että tartuntatautipäivärahaa voitaisiin myöntää koronaan sairastuneelle myös ilman virallista eristys- tai karanteenipäätöstä. 

Tähän asti tartuntatautipäivärahan myöntämisen edellytyksenä on ollut tartuntatautilain mukaisesti todettu karanteeni- tai eristyspäätös, jonka voi tehdä vain tartuntatautilääkäri.

Lakia halutaan muuttaa niin, että kenen tahansa lääkärin myöntämä lääkärinlausunto riittäisi tartuntatautipäivärahan hakemiseen, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Liisa Siika-aho.

– Nyt myöntämisen edellytyksiä on tarkoitus lieventää väliaikaisesti niin, että karanteeni tai eristys ei olisi tartuntatautipäivärahan myöntämisen edellytys. Tartuntatautipäivärahaa voitaisiin myöntää lääkärin toteaman koronatartunnan ja lääkärinlausunnon perusteella.

Siika-ahon mukaan sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) esittelee asian tänään valtioneuvoston yleisistunnossa, minkä jälkeen se etenee eduskunnan hyväksyttäväksi. Eduskunta käsittelee asian helmikuun alussa istuntokauden alkaessa.

Sekä työntekijän että työnantajan kannalta tartuntatautipäiväraha on edullisempi vaihtoehto kuin sairauspäiväraha.

Ilman tartuntatautipäivärahaa työntekijän poissaolo koituu työnantajan maksettavaksi ensimmäisten sairauslomapäivien ajalta. Työntekijän kannalta tartuntatautipäiväraha on edullisempi vaihtoehto, sillä tartuntatautipäivärahan suuruus on 100 prosenttia ja sairauspäivärahan suuruun on noin 70 prosenttia tuloista.

Lakimuutosta on ajaneet Elinkeinoelämän keskusliitto EK sekä Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK.

Muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) on aiemmin suositellut, että koronan osalta tulisi siirtyä normaaleihin sairauslomakäytäntöihin.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen esitti Ylen haastattelussa paluuta normaaleihin sairauslomakäytöntöihin.

Lue myös:

    Uusimmat