Tartuntapäivärahaa maksettiin koronavuonna 2021 yli 100 miljoonaa euroa – yhden ihmisen saaman päivärahan määrä ihmetyttää

Jatkossa tartuntatautipäivärahaa saa aiempaa helpommin ilman eristyspäätöstä 2:00
Jatkossa tartuntatautipäivärahaa saa aiempaa helpommin ilman eristyspäätöstä

Kela on maksanut viime vuonna tartuntatautipäivärahaa kaikkiaan 115 miljoonaa euroa. Osa korvauksista oli varsin suuria.

Suomen koronatilanne nosti Kelan maksamien tartuntatautipäivärahojen määrää voimakkaasti viime vuonna. Vuonna 2021 tartuntatautipäivärahaa maksettiin yhteensä runsaat 115 miljoonaa euroa noin 127 000 saajalle.

Tartuntatautipäiväraha korvaa ansiotulon menetyksen täysimääräisenä ihmiselle, jonka tartuntataudeista vastaava lääkäri on määrännyt olemaan poissa töistä, karanteeniin tai eristykseen.

Kela ei anna tarkkoja tietoja

Talouselämä kysyi Kelasta tietoja suurimmista yksittäisille henkilöille maksetuista tartuntatautipäivärahoista koronakriisin aikana.

Tällaisia olivat Kelan mukaan suurimmat tartuntatautipäivärahat vuosina 2020 ja 2021:

  • Suurin tartuntatautipäivärahan korvaus oli 4267 e/päivä
  • Viiden suurimman korvauksen keskiarvo oli 3281 e/päivä
  • Kymmenen suurimman korvauksen keskiarvo oli 2886 e/päivä
  • Yli 92 ihmistä oli saanut korvausta 1000 e/päivä

Kela ei anna tarkempia tietoja siitä, kuinka monena päivänä suurimpien tartuntatautipäivärahojen saajille on maksettu korvauksia ja millaisia kokonaissummia heille on maksettu.

Palkansaajalla tartuntatautipäiväraha määräytyy palkasta, jonka hän saisi, ellei häntä olisi tartuntatautilain nojalla määrätty eristettäväksi tai karanteeniin. Päivärahan määrä on kuukausitulon kahdeskymmenesviidesosa.

Yrittäjän tartuntatautipäiväraha on etuuden alkamishetkellä voimassa olevan yrittäjän tai maatalousyrittäjän eläkelain mukaisesti vahvistetun vuosityötulon kolmassadasosa.

Tartuntatautipäivärahalle on kaksi edellytystä

Karanteeni- tai eristämismääräys on edellytyksenä tartuntatautipäivärahan saamiselle. Vain virkasuhteinen kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri tai sairaanhoitopiirin kuntayhtymän tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä vakavan tartuntataudin saaneen henkilön karanteeniin tai eristettäväksi.

Virallista päätöstä eristämisestä tai karanteenista voi tällä hetkellä joutua odottamaan useamman viikon ja jopa pidempään kuin tartuntatautipäivärahaetuuden hakemiseksi edellytettävän kahden kuukauden ajan.

Lue myös:

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus antoi torstaina esityksen, jonka mukaan ihminen olisi oikeutettu tartuntatautipäivärahaan ilman karanteeni- tai eristämismääräystä silloin, kun hänellä on todettu koronatartunta ja työhön osallistuminen ei ole suositeltavaa leviämisriskin vuoksi. Tartunnan ja siihen liittyvän suosituksen olla pois ansiotyöstä toteaisi lääkäri.

Sama oikeus olisi alle 16-vuotiaan lapsen huoltajalla, jos lapsen varhaiskasvatukseen tai oppilaitokseen meneminen ei ole suositeltavaa tartunnan leviämisen takia ja huoltaja on sen vuoksi estynyt tekemästä työtään.

Lainmuutos on määrä saada voimaan mahdollisimman pian. Vuonna 2020 Kela maksoi tartuntatautipäivärahaa noin 27 miljoonaa euroa, mikä oli siihen mennessä kaikkien aikojen suurin määrä. 

Lue myös:

    Uusimmat