Mainos

Merkel: Rikkailta mailta apua Amazonin suojeluun

Brasilian sademetsiä uhkaa tuho, kun niitä raivataan sokeriruokoviljelmien tieltä. Kuva: BARBARA WALTON, epa

Saksan liittokansleri Angela Merkel on patistanut Brasiliaa ottamaan käyttöön kovempia ympäristömääräyksiä biopolttoaineiden tuottamiseen. Hän sanoi keskiviikkoisessa puheessan myös, että rikkaiden valtioiden täytyisi taloudellisesti auttaa sademetsien suojelua ja niiden lajien moninaisuutta.

Brasilia on yksi maailman suurimmista etanolin tuottajamaista, mikä johtuu sen laajoista sokeriruokoviljelmistä. Kriitikot sanovat, että kasvanut etanolin raaka-aineen, sokeriruo'on, tuotanto työntää karjatilalliset ja maanviljelijät syvemmälle Amazoniin ja kiihdyttää maailman suurimman sademetsän tuhoa.

- Biopolttoaineet voivat korvata perinteiset fossiiliset polttoaineet mutta vain, jos ne tuotetaan kestävällä tavalla, Merkel sanoi, kun häneltä kysyttiin Saksan käyttämistä brasilialaisista biopolttoaineista.

- Tilastot nostavat huolta metsien häviämisestä ja lisäävät siirtymistä pihvistä soijapapuihin, Merkel sanoi uutisneuvottelussa Brasilian presidentin Luiz Inácio Lula da Silvan kanssa.

- Rikkaiden valtioiden täytyy tehdä enemmän tukeakseen ympäristön suojelua kehittyvissä maissa, teollisuusmaat eivät ole osoittautuneet lupauksiensa veroisiksi, Merkel sanoi.

- Jos haluamme olla vakavasti otettavia täällä, meidän täytyy antaa apua, jonka lupasimme, Merkel sanoi.

Köyhyys ei kannusta metsien suojeluun

Luiz Inacio Lula da Silva, Brasilian presidentti.

Lula sanoi, että Brasilia on Etelä-Amerikan maista kaikkein kiinnostunein Amazonin suojelemiseen, mutta että ne miljoonat ihmiset, jotka siellä asuvat, ovat myös oikeutettuja hyvinvointiin ja menestykseen.

- Sille on hintansa, että puiden hakkaaminen Amazonissa lopetetaan, hän sanoi.

- Brasilia on avoin kansainväliseen keskusteluun biopolttoaineiden hyödyistä ja riskeistä, Lula sanoi, mutta ei voi hyväksyä "puolitotuuksien keskustelua". Tällä hän tarkoitti kaupallisten intressien verhoamista ympäristökeskusteluun.

- Saksan äskettäinen päätös lykätä polttoaineissa käyttämänsä etanolin lisäämistä liittyi lähinnä polttoaineenkustannuksiin, eikä sillä ollut tekemistä ympäristöstä välittämisen kanssa, Merkel sanoi.

Hän sanoi olevansa toiveikas kuullessaan Lulan vakuuttavan, että Brasilian ympäristöpolitiikan linja pysyy samanlaisena huolimatta ympäristöministeri Marina Silvan erosta.

- Hän oli korkeasti arvostettu ja kansainvälinen yhteisö on kiitollisuudenvelassa hänelle, Merkel sanoi Silvasta.

(MTV3-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.