Pelin entistä parempi ymmärrys nousee pääosaan, kun brasilialainen päävalmentaja Lissandro Dias Carvalho luotsaa Suomen naisten beach volley -maajoukkueen pelaajia kohti Los Angelesin 2028 olympialaisia. Ykköspari Niina Ahtiainen / Taru Lahti-Liukkonen on pelannut viime vuodet säännöllisesti maailmankiertueella, mutta kokeneetkin pelaajat kaipaavat uutta sysäystä kohti terävintä huippua.
Lissandro on työskennellyt suomalaisten kanssa jo pari kuukautta turnauksissa ja harjoitusleireillä Teneriffalla, mutta päävalmentajan nelivuotinen sopimus julkistettiin vasta torstaina Helsingissä.
– Pelaajat ovat taidollisesti jo huipulla, mutta meidän pitää optimoida heidän taitonsa. Pitää keskittyä siihen, mitä halutaan ja miten siihen ylletään, suomalaisten motivaatiota kiitellyt Lissandro sanoi.
Ahtiainen ja Lahti-Liukkonen ovat innoissaan, että Lentopalloliitto ja Lissandron valmennuspalvelut liitolle tuottava Beachboard Coaching uskovat heihin ja suomalaiseen lajihistoriaan tähyävään olympiamahdollisuuteen. Beach volley on ollut virallisena olympialajina vuodesta 1996, ilman suomalaisia.
Lahti-Liukkosen mukaan nyt on hyvä rakentaa pohjaa vuonna 2027 alkaviin olympiakarsintoihin. Pelaajapari on käynyt pelitilanteita paljon läpi uuden päävalmentajan kanssa.
– Tekemiseen on tullut voittamisen asennetta. Emme ole aina oikein uskaltaneet sanoa, mitä haluamme. Ensi viikolla lähdemme Kiinan-turnaukseen voittamaan, Lahti-Liukkonen ennakoi parin seuraavaa maailmankiertueen kisaa.
Naisten maajoukkueeseen kuuluvat myös Anniina Parkkinen, tuore Yhdysvaltain yliopistojen hopeamitalisti Vilma Prihti ja toistaiseksi ilman paria oleva Sara Sinisalo.
Päävalmentajalla vahvat näytöt
Lissandrolla on vahvat näytöt Italian ja Ranskan beach volleysta, jotka hän on luotsannut olympiatasolle kolmissa kisoissa. Viime kesänä Eiffel-tornin juurelle rakennetulla kentällä pelasi neljä ranskalaisparia, jotka olivat pelillisestikin olympiatasoa, eivätkä päässeet mukaan vain kisaisännyyden ansiosta. Isäntämaan paras sijoitus Pariisissa oli 17:s.
Brasilialaisvalmentajan mukaan Suomessa lähtötilanne on parempi kuin mikä se oli Ranskassa kuusivuotisen olympiaprojektin alkaessa.