Suomalaisurheilija putosi ministeriön apurahan saajien joukosta äitiysloman jälkeen – ällistyi Mika Lehtimäen perusteluista: "Nyt muisti reistaa pahasti"

Beach volley -ammattilainen Taru Lahti-Liukkonen päätti puolisonsa kanssa yrittää lasta, kun koronapandemia perui kauden kaikki kilpailut vuonna 2020. Lapsen syntymän jälkeen hän ei enää kelvannut opetus- ja kulttuurinministeriön jakaman urheilija-apurahan saajaksi.

Lahti-Liukkonen, 29, nosti asian esiin maanantaina tekemässään Instagram-päivityksessä. Jo vuosikymmenen komeaa uraa kansainvälisillä kentillä tehnyt pelaaja kokee tulleensa syrjityksi valittuaan äitiyden kesken urheilu-uransa.

Perheen esikoistytär syntyi maaliskuussa 2021. Lahti-Liukkonen palasi kentille vain viisi kuukautta myöhemmin. Samana syksynä hän sai kuitenkin Olympiakomitean lajiryhmävastaavalta Lauri Hakalalta vihjauksen siitä, että jäisi ainoana tuen piirissä olleista rantalentopalloilijoista seuraavan vuoden apurahan saajien joukosta.

– Minulle myös kerrottiin, että tämä perheenperustaminen ja sieltä takaisin huipulle nouseminen ei ole kauhean helppoa kesken urheilu-uran Suomessa. Niin, ihan totta!? Lahti-Liukkonen kirjoitti Instagram-päivityksessään.

Lopulta myös ministeriöstä tuli kielteinen päätös. Lahti-Liukkonen pyysi päätökseen oikaisua OKM:n ylitarkastaja Kari Niemi-Nikkolalta, mikä ei kuitenkaan tuottanut tulosta.

– Sain perustelut ja siinä ei otettu juuri kantaa äitiyteen ja sanottiin minun maailmanrankingin olevan 141!! Lahti-Liukkonen hämmästelee.

Hän oli ehtinyt pelata otantajaksolla vain kahdessa turnauksessa muiden kerättyä pisteitä kahdeksassa. Lahti-Liukkonen pohtii päätöksen viemistä hallinto-oikeuteen.

OKM tekee päätökset urheilija-apurahan saajista Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön esitysten perusteella.

Mika Lehtimäki Ylelle: Kriteerit eivät olleet lähelläkään

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakoi Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön suosituksista 6 000 euron apurahan vain Lahti-Liukkosen parille Anniina Parkkiselle ja Niina Ahtiaiselle. Tokion olympialaisiin valmistauduttaessa täysi 10 000 euron apuraha oli jaettu kaikkiaan neljälle pelaajalle, mukaan lukien Taru Lahti-Liukkoselle.

Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki kommentoi Ylelle, ettei Lahti-Liukkonen täyttänyt meriiteillään täyden apurahan saajan edellytyksiä. Pienempi 6 000 euron apuraha on puolestaan tarkoitettu nuorille urheilijoille, joihin 29-vuotiasta pelaajaa ei enää laskettu kuuluvaksi.

– 10 000 euron apurahaluokassa on kriteerinä olla säännöllisesti maailman 16 parhaan joukossa ja tavoitella olympialaisissa pistesijaa. Lahti-Liukkosen kohdalla ei löydy yhtään tällaisia tuloksia, vaikka mennään useampia vuosia taaksepäin.

– Kriteerit eivät täyttyneet eivätkä olleet ihan lähelläkään, Lehtimäki tiivisti Ylen haastattelussa.

”Lehtimäen muisti reistaa pahasti"

Lahti-Liukkonen on hämmästynyt Lehtimäen lausunnosta.

– Nyt Lehtimäen muisti pahasti reistaa. Vaikuttaa siltä, ettei hän tunne asiaa kovin hyvin? Beach volley -pelaaja kommentoi Instagram-päivityksessään tiistaina.

– Voin kertoa rehellisesti, että pelasin ennen raskautta ja koronaa maailman huipulla. Sen osoittaa se, että olimme parini kanssa toistuvasti pääsarjassa, jossa pelasivat maailman parhaat joukkueet. Sinne pääsi suoraan 22 paria rankingin kautta, hän listaa.

Lahti-Liukkonen nostaa esiin useita huippusuorituksista koronapandemiaa edeltäneeltä kaudelta 2019. Hän sijoittui Parkkisen kanssa parhaimmillaan osaturnauksessa peräti kolmanneksi. Pari ylsi myös viidenneksi turnauksessa, jossa oli paikalla koko maailman eliitti.

Kaksikko otti kiertueella isoja voittoja muun muassa arvokisamitalisteissa. Myös Tokion olympialaisissa myöhemmin kultaa voittaneet April Ross ja Alix Klineman kaatuivat suomalaisten käsittelyssä.

Tokion olympialaisiin tähdänneellä kaudella 2019 Lahti-Liukkonen ja Parkkinen olivat Euroopan rankingkakkosia. MM-kisoihin lähdettäessä sijoitus maailmanlistalla oli 13:s.

– Olen saanut näillä näytöillä apurahaa mielestäni aivan täysin ansaitusti. Koronalle en mahtanut mitään. Raskauteen saatoin itse asiassa aika paljonkin vaikuttaa, Lahti-Liukkonen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja