Merimetsojen pesimämäärä kasvanut roimasti

Röyhkeä merimetso hyppäsi veneeseen, vei ravut merrasta ja kukkoili koirille 2:00
Katso video: Röyhkeä merimetso hyppäsi veneeseen, vei ravut merrasta ja kukkoili koirille.

Merimetsokannan kasvun taustalla saattaa olla keskimääräistä lauhempi viime talvi Euroopassa, sanoo Syken tutkija.

Merimetsojen pesimäkanta kasvoi Suomessa 14 prosenttia viime kesästä, kertoi Suomen ympäristökeskus Syke torstaina. 

Tämän kesän laskennoissa havaittiin hieman alle 28 000 merimetson pesää. Ennen tämän vuoden laskentoja merimetsojen pesämäärät olivat pysyneet usean vuoden ajan melko samalla tasolla.

Kannan kasvu keskittyi eteläiselle Selkämerelle ja läntiselle Suomenlahdelle. Koko Suomenlahden alueella merimetsokanta kasvoi vajaalla kolmanneksella ja Selkämerellä viidenneksellä.

Merenkurkussa pesämäärä sen sijaan pieneni viidettä vuotta peräkkäin, nyt lähes viidenneksellä. Saaristomerellä ja Perämerellä pesämäärät pysyivät ennallaan.

Syken tutkijan Pekka Rusasen mukaan Suomen merimetsokannan kasvun taustalla saattaa olla keskimääräistä lauhempi viime talvi Euroopassa.

– On myös mahdollista, että muissa Itämeren maissa syntyneitä merimetsoja on siirtynyt pesimään meille, sanoo Rusanen tiedotteessa.

Puissa pesiminen on kasvussa

Seurannassa havaittiin 51 merimetson yhdyskuntaa, jotka pesivät lähes 70 luodolla tai saarella. Joitain yhdyskuntia pesi merimerkkien, linjataulujen tai majakan rakenteissa.

Viidessä suurimmassa yhdyskunnassa pesi puolet koko Suomen merimetsokannasta. Pelkästään Rauman sataman yhdyskunnassa, jossa laskettiin noin 6 800 pesää, pesi neljännes kaikista Suomen merimetsoista.

Puissa pesivien merimetsojen osuus on edelleen selvässä kasvussa. Tänä kesänä puupesien osuus oli lähes 60 prosenttia koko pesämäärästä, kun neljä vuotta aiemmin osuus oli neljännes. Tiedotteen mukaan sisäsaaristossa ja puissa pesivien yhdyskuntien osuus on kasvanut, koska merikotkat ovat saalistaneet aiempaa enemmän merimetsojen poikasia.

Merimetso on Suomessa luonnonsuojelulailla rauhoitettu ympärivuotisesti.

Lue myös:

    Uusimmat