Mainos

Merimetsoilta vietiin yli 1 500 munaa

Tammisaaren Ådgrundetin saarella paljastui eilen törkeä luonnonsuojelurikos. Rauhoitettujen merimetsojen pesistä oli hävinnyt yli 1 500 munaa tai poikasta. Tapaus on suurin merimetsoon Suomessa koskaan kohdistunut rikos. Tammisaaren poliisi tutkii tapausta luonnonsuojelurikoksena.

Hävitystyön kohteena olleelta saarelta pesätarkastajat laskivat 21.toukokuuta 438 merimetson pesää, joissa oli joko munia tai pieniä poikasia. Eilen tehdyllä tarkastuskäynnillä saaressa oli vain seitsemän koskematonta pesää. Muista poikaset tai munat olivat hävinneet.

- Tuhon taustalla ei voi olla muu kuin ihminen. Vetoamme silminnäkijöihin, että he ilmiantavat tekijät. Tunteja kestänyttä tuhotyötä ei ole pystytty tekemään kenenkään näkemättä. Toivomme, että Tammisaaren poliisi saa tapauksen selvitettyä, sanoo BirdLife Suomen suojelu- ja tutkimuspäällikkö Teemu Lehtiniemi.

- Merimetso on luonnonsuojelulailla suojeltu, eikä kenelläkään ole oikeutta kajota sen pesimärauhaan, vaikka ei merimetsoista pitäisikään, sanoo Lehtiniemi.

Kun Tammisaaressa tihutyön tehneet saadaan kiinni, heitä odottaa rangaistus. Sakkojen lisäksi tekijät joutuvat maksamaan yli 100 000 euron korvauksen valtiolle tuhoamistaan rauhoitetun merimetson pesyeistä.

Viime vuoden selvitysten mukaan Suomessa pesi 8894 merimetsoparia 29 yhdyskunnassa. Yhdyskunnista 70 % sijaitsee luonnonsuojelualueilla.

Merimetsokolonioihin kohdistuvia rikoksia todetaan Suomessa vuosittain.

Lajiin kohdistuu runsaasti harhaluuloja ja turhia pelkoja. Tutkimusten mukaan merimetson aiheuttamia haittoja yleisesti liioitellaan. Suurten yhdyskuntien pesimäluodoille kertyvät ulosteet ja tätä kautta kolonian mukanaan tuoma maisemallinen muutos lienevät todettujen tihutöiden taustavaikuttimina.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.