Merileijonan kakkaläjästä löytyi toimiva muistitikku – "Jos tämä on sinun, saat sen takaisin"

Pyörivä sateenvarjo houkutteli merileijonan temppuilemaan 0:40
Pyörivä sateenvarjo houkutteli merileijonan temppuilemaan.

Jäätynyttä merileijonan ulostetta analysoinut tutkijaryhmä koki taannoin melkoisen yllätyksen Uudessa-Seelannissa, kun kakkaläjästä löytyi toimiva muistitikku. Tikulle oli talletettu – yllätys, yllätys – kuvia ja video merileijonista.

Näytteet oli kerätty Oretista Uuden-Seelannin eteläkärjestä marraskuussa 2017 ja pantu pakkaseen myöhempää käyttöä varten.

Tutkijat kuivailivat tikkua muutaman viikon, ennen kuin päättivät tutkia, mitä sillä oli. Sen, missä se oli ollut, he jo tiesivätkin.

 Ainut viite kuvien ottajasta on joissakin kuvissa näkyvä sinisen kanootin keula. Siksi tutkijat peräänkuuluttavatkin nyt tikulle omistajaa.

–  Jos tämä on sinun, saat sen takaisin, mutta et ilmaiseksi. Tutkijat tarvitsevat lisää merileijonan kakkaa, sanottiin Niwa-tutkimuslaitoksen lausunnossa.

Löytö vuodelta 2017

USB-tikkunäyte kerättiin Oreti Beachilta jo vuonna 2017. Kakan salaisuus säilyi, kunnes kaksi vapaaehtoista alkoi tutkia ulostetta.

– Heidän työnsä ei ole täynnä glamouria, Niwa kuvailee.

Ensin näyte täyty sulattaa.

– Sitten meidän täytyy käytännössä siivilöidä se. Se pannaan kylmän veden alle, otetaan kaikki ällöttävä materiaali pois, muussataan sitä ympäriinsä ja erotellaan luut, höyhenet, merilevät ja muu, kertoo (toinen vapaaehtoinen) Jodie.

Jos video ei näy, katso se täällä.

Tikun sisuksista löytyi kuvia merileijonista

Näytteen käsittelyn yhteydessä ulosteesta löytyi USB-tikku. Se ei ilahduta tutkijoita.

–  On hyvin huolestuttavaa, että näillä upeilla arktisen alueen eläimillä on tällaista muovia sisällään, Jodie sanoo.

USB-tikku oli, yllättävää kyllä, melko hyvässä kunnossa. Se jätettiin kuivumaan.

Uskomatonta kyllä, tikku toimi kaikesta kokemastaan huolimatta. Sen sisuksista löytyi muun muassa kuvia merileijonista. Kuvaajaa tikulla ei esiintynyt.

Missä on omistaja?

Niwa etsii tikun omistajaa löytämänsä videon avulla. Jaetulla videolla sininen kajakki lipuu vedessä. Videolla esiintyy myös mereneläviä!

– Jos ne (kuvat) ovat sinun ja haluat USB-tikkusi takaisin, sille on hintansa. Leopardihylkeiden tutkijat haluaisivat lisää ulostetta, ole hyvä, Niwa heittää.

Tikun kestokyky teki vaikutuksen

Lukijoita on ihmetyttänyt paitsi tarinan uskomattomuus, myös USB-tikun käsittämätön sietokyky.

– Jos "miten selvisin leopardihylkeen kakasta" ei ole seuraava suuri mainoskampanja tälle USB-valmistajalle, murhaan jonkun, Twitter-käyttäjä VigilanteEditor uhkaa.

– Siis odotas nyt. Hylje söi tikun, se kulki sen ruoansulatusjärjestelmän läpi, se kakittiin ulos, kerättiin, jäädytettiin yli vuodeksi, pestiin kunnolla ja se toimii silti? Ostan minkä tahansa laitteen, johon tämä USB-tikku sopii, vain, jotta voin käyttää sitä. Se on laatutavaraa, nimimerkki mayfairemoonB ihmettelee.

Lue myös:

    Uusimmat