Mainos

Merenkulkulaitos vaatii tutkien uusimiseen yli miljoonan

Merenkulkulaitos vaatii rahoitusta laivaliikennettä valvovien tutkien uudistamiseen.

Turvallisuuden parantamiseksi pitäisi uudistaa kahdeksan tutkaa vuosittain. Pelkästään Helsingin edustalla vikaantui kesän aikana neljä tutkaa.

- Ehdottomasti pitäisi saada rahoitus korvausinvestointiohjelmalle, mieluummin niin nopeasti kuin mahdollista, tiivistää laitoksen apulaisjohtaja Kari Kosonen.

Merenkulkulaitos pystyy tänä vuonna korvaamaan riittävän määrän vanhoja tutkia vain siksi, että viime talvi jäi niin leudoksi. On poikkeuksellista, ettei Suomenlahdella tarvittu lainkaan jäänmurtoa.

- Pääasiassa tämä johtuu siitä, ettei talvimerenkulkuun ja jäänmurtamiseen mennyt sen enempää rahaa. Kaluston uusimiseen pitäisi saada rahoitus, jolla korvausinvestointiohjelma toteutettaisiin, ettei se menisi aina edellisen talven mukaisesti.

Laivojen liikkumista seurataan tutkilla, meriradioilla, kameroilla ja laajalla tietoliikenneverkolla.

Kososen mukaan neuvottelut hätä- ja turvallisuusradiojärjestelmän uusimisesta ovat käynnissä ja kyseinen järjestelmä uudistetaan vuoden 2010 loppuun mennessä yhdessä Rajavartiolaitoksen kanssa.

- Uudistuksen suunnitelmat ovat jo melko pitkällä. Tarkoituksena on mahdollistaa useampien käyttäjien mukaantulo. Haluamme myös lisää paikkoja, jossa verkkoa voi käyttää.

Vajaat kaksi miljoonaa euroa vuodessa

Kosonen arvioi, että korvausinvestointiohjelmaan tarvittaisiin liikenne- ja viestintäministeriöltä noin 1,6 miljoonaa euroa vuosittain.

Lähes puolet Merenkulkulaitoksen Suomen rannikolle rakentamasta noin 70 tutka-asemasta on toistakymmentä vuotta vanhoja.

- Keskeisenä huolenaiheena on, että liikennemäärät ovat kasvussa, etenkin Suomenlahdella. Vuoteen 2015 mennessä liikenne siellä ainakin tonnimääräisesti mitattuna lähes kaksinkertaistuu.

Suomenlahdella liikenne kasvaa nyt noin viiden prosentin vuosivauhtia. Kuljetustonneista yli puolet on öljyä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.