Menestyspaineilla marinoitu Kalle Rovanperä pitää päänsä kylmänä: asiantuntija teki merkittävän huomion suomalaisesta – "Se oli todella mukava nähdä"

3:13
WRC2-luokassa Rovaniemellä ajava Esapekka Lappi on kiinnostunut vain luokkavoitosta.

Rovaniemellä ajettava MM-rallikauden toinen osakilpailu käynnistyy perjantaina kahdella erikoiskokeella. Ralli alkaa aurinkoisessa talvisäässä.

Ennen kilpailua Toyotan Kalle Rovanperästä on leivottu Hyundain Ott Tänakin ohella jopa suurinta voittajasuosikkia.

Vasta kahdeksan MM-rallia WRC-autolla ajaneen Rovanperän, 20, suosikkiasemalle on useampikin pätevä peruste.

Nuoresta iästään huolimatta Rovanperällä on muihin kärkikuljettajiin verrattuna huomattava määrä kokemusta lumella ajamisesta, ja hän kilpaili Rovaniemellä Toyotan WRC-autolla jo vuosi sitten Tunturirallissa – olkoonkin, että nyt ajettavat erikoiskokeet eivät ole samoja kuin tuolloin.

Rovanperän kannalta odotuksia vain lisää se, että hänen ja hänen työkalunsa Toyota Yaris WRC:n tiedetään olevan kuin kotonaan nopeilla suomalaisilla teillä. Lisäksi Rovanperällä on perjantaina varsin hyvä lähtöpaikka, kun hän ajaa erikoiskokeet läpi neljäntenä autona.

– Tunnen, että kaikki odottavat minulta paljon, mutta samaan aikaan tuntuu aika hyvältä. En ota paineita. Aion vain nauttia ja tehdä omaa juttuani. Se on ainoa asia, mitä voin tehdä. Olosuhteet näyttävät kauniilta, Rovanperä kertoi WRC All Live -lähetyksessä lähtiessään huoltoparkista kohti ensimmäistä erikoiskoetta.

Perjantaiaamuna ajetulla testi-ek:lla Rovanperä oli vasta kuudenneksi nopein. WRC All Livessä asiantuntijana toimivan Mads Östbergin mukaan olennaisinta Rovanperän suorituksessa ei kuitenkaan ollut aika vaan se, miten nuorukainen ajoi.

– Hän ottaa kaiken tyynesti, mutta näimme ensimmäisellä vedolla, että hän hyökkäsi aika kovasti ja yritti hyötyä lumipenkoista. Niissä voi voittaa aikaa, mutta siinä on myös isot riskit. Kaikesta näki, että hänen ajamisensa oli melko aggressiivista, ja se oli todella mukava nähdä. Uskon, että jos hän jatkaa näin, se voi maksaa takaisin, mutta siinä on isot riskit, Östberg sanoi.’g

– Hitaissa mutkissa, joissa autoa pyöritetään ja mennään sivuttain, lumipenkat ovat erittäin hyödyllisiä. Näimme Kallen tekevän niin erittäin hienosti, hän todella käytti penkkoja. Kalle itse sanoi ajaneensa vähän epäsiististi, mutta minun mielestäni hän ajoi aika täydellisesti. Hän käytti hyväkseen kaikkia penkkoja, kun moni muu pysyi erossa niistä. Se on iso riski Kallelta. Hän tietää itsekin, että kun tekee niin joka mutkassa, siinä on isot riskit, mutta sillä voi voittaa aivan valtavasti aikaa. Jos hän jatkaa tuota peliä läpi viikonlopun, hän voi voittaa, mutta sillä voi olla hintansa.

Rallin toinen ykkössuosikki Tänak oli testi-ek:lla koko joukon nopein, mutta virolaisen mukaan Vennivaaran 5,69 kilometrin mittainen pikataival ei ollut koko rallia ajatellen kovin kuvaava.

– Yleisesti kaikki tuntui ihan hyvältä. Katsotaan. Olen melko varma, että testi-ek oli rallin helpoin. Vaikeimmat pätkät ovat vasta tulossa.

Tänak on ajanut normaaliin tapaan kilpailuun valmistavat testit. Lisäksi hän osallistui kotimaassaan Otepään talviralliin, jonka vuoden 2019 maailmanmestari myös voitti.

– Yritimme tehdä kaiken mahdollisen. Nämä olosuhteet ovat täydelliset. Testeissä ja Virossa olosuhteet olivat hyvin lumiset. Tätä odotamme kaikkein eniten.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja