Mainos

Meksikonlahdella valtavia öljykerrostumia

Tilanne Meksikonlahdella on ennakoitua pahempi, sillä tutkijat ovat löytäneet valtavia öljykerrostumia vedestä.

Meren pohjasta vuotava öljy on kerääntynyt veden alle useisiin eri kerroksiin, ja paikoin öljymuodostelmat ovat 16 kilometriä pitkiä, viisi kilometriä leveitä ja jopa 90 metriä paksuja.

- Syvällä vedessä on kauhistuttavia määriä öljyä suhteessa siihen mitä pinnalla on näkyvissä, paljasti tohtori Samantha Joye New York Times -lehdelle.

Joye on Georgian yliopiston tutkija ja hän oli mukana Pelican-tutkimusaluksella tehdyllä selvitysmatkalla Meksikonlahdella.

- Siellä on valtavasti öljyä lukuisissa kerroksissa, kerroksia on kolmesta viiteen ja ne ovat varsin syvällä.

Mittausten mukaan kerrostumien sijainti vaihteli 700 metristä 1,2 kilometriin.

Joyen mukaan yksi suurista huolista on öljyn vaikutus veden happipitoisuuteen. Hänen mukaansa pitoisuus on romahtanut alkuperäisen vuotokohdan lähellä jo kolmekymmentä prosenttia. Tämä voi aiheuttaa merenelävien joukkotuhon lahdella ja muodostaa niin sanottuja kuolleita vyöhykkeitä meren pohjaosaan.

Kuin salaattikastiketta

Tutkijat eivät ole varmoja siitä, miksi öljy ei ole noussut pinnalle. Yksi syy voi olla runsas erilaisten hajottajakemikaalien käyttö lahdella. Hajottajia ei ole koskaan ennen käytetty tässä mittakaavassa.

Vedenalaisissa öljylautoissa on tutkijoiden mukaan paljon vettä, joten niiden varsinaista kokoa on vaikea arvioida. He vertaavatkin koostumusta öljyiseen salaattikastikkeeseen.

Pelicanilla olleet tutkijat eivät myöskään usko virallisiin vuodon määrästä esitettyihin lukuihin. Heidän havaintojensa mukaan öljyä vuotaa mereen huomattavasti enemmän kuin arvioitu 5000 barrelia eli noin 800000 litraa päivässä.

Tutkijoiden mukaan vuoto voi olla jopa 80000 barrelia eli noin 13 miljoonaa litraa päivässä. Öljy-yhtiö BP on toistuvasti torjunut ulkopuoliset tarjoukset vuodon määrän tarkasta mittaamisesta.

BP on jatkanut yrityksiään vuodon tukkimiseksi. Se yrittää yhä saada asennettua öljyputkea vuotokohtaan, jotta suurin osa ulospulppuavasta öljystä saataisiin johdettua pinnalla olevaan alukseen. Aiemmat yritykset vuotokohdan peittämiseksi ja öljyn keräämiseksi ovat epäonnistuneet.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.