Meikin yllättävä historia: Poskipuna oli pitkään miesten suosiossa

Aiemmin ehostusta käyttivät sekä miehet että naiset. Poskipuna oli suosiossa jo muinaisessa Egyptissä. Ranskassa poskipunan käyttö oli sallittua aikanaan vain aatelisille, blusher.net kertoo.

Poskipunan historia ulottuu aina muinaiseen Egyptiin saakka, jossa poskipunaa käyttivät naisten lisäksi myös miehet ja lapset. Egyptin lisäksi poskipuna oli suosiossa muinaisessa Kreikassa ja muualla Euroopassa.Tuohon aikaan poskipuna oli koostumukseltaan yhtä paksua kuin huulipuna nykyään. Hehku kasvoille saatettiin luoda myös punaisia hedelmiä tai hedelmämehuja käyttämällä. Jotkut muinaiset poskipunat olivat jauhetussa muodossa ja ne sisälsivät punaista okrajauhetta.

Historioitsijat eivät ole yhtä mieltä siitä, miksi poskipunasta tuli muodikasta, mutta syyksi on arveltu sitä, että poskien tervettä hehkua pidettiin seksuaalisesti houkuttelevana. Kuten muutkin kauneustuotteet, poskipunaa piti lähinnä eliitti, jolla oli varaa kalliisiin raaka-aineisiin. Köyhempi väki saattoi nipistellä poskiaan terveen hehkun aikaansaamiseksi.

Kun kristinusko levisi, meikin käytöstä tuli paheksuttavaa. Tästä huolimatta monet naiset ja miehet käyttivät tuotteita, jolla ulkonäköä sai ehostettua, mutta joita kirkko ei tuominnut. Naiset käyttivät poskillaan muun muassa mansikkaa. 1600-luvulla paksumpi meikki hyväksyttiin jälleen kirkon piirissä. Tuohon aikaan muodissa oli vaalea iho ja rusehtava poskipuna. Kemikaalien vaaroista ei kuitenkaan tiedetty riittävästi, joten meikeissä käytettiin toisinaan hyvinkin vaarallisia ainesosia.

Poskipunan suosio oli huipussaan 1700-luvulla, jolloin vaalea iho oli yhä muodikas, mutta poskille levitettiin nyt kirkkaita pinkkejä ja punaisia sävyjä. Toisin kuin muinaisessa Egyptissä, poskipunan ei ollut tarkoituskaan näyttää luonnolliselta. Poskipunasta tuli etenkin naisten meikkituote, vaikka myös miehet käyttivät poskipunaa tuomionistuimessa.

Poskipunalla voitiin osoittaa myös tarkasti asemaa yhteiskunnassa. 1700-luvun Ranskassa poskipunaa saivat käyttää lain mukaan vain aateliset. Versaillesin palatsissa ainoastaan kuningatar tai korkea-arvoisimmat naiset tuomioistuimessa saivat käyttää tietyn väristä ja tietyn määrän poskipunaa. Poskipunaa tuputeltiin kasvoille niin paljon, että kasvoista tuli nukkemaiset. Ranskan vallankumouksen aikaan poskipunan käyttö levisi muihinkin yhteiskuntaluokkiin. 1800-luvulla meikkaamisesta tuli sen sijaan epämoraalista; meikkaavaa naista pidettiin paheksuttavana. Monet maat kielsivätkin meikin käytön kokonaan. Monet kuitenkin nipistelivät poskiaan saadakseen iholle kauniin hehkun.

1900-luvulla meikkaamiseen liittyneet tabut murtuivat ja poskipuna löysi jälleen tiensä naisten meikkilaukkuihin. Miehet eivät enää pitäneet poskipunaa kuin harvoin, esimerkiksi teatterin lavalla. Kosmetiikan kehittymisen myötä poskipunaa myytiin edullisesti, eikä sitä pidetty enää ylellisyystuotteena. Poskipuna löytyy vuonna 2013 useimman naisen meikkilaukusta. Räikeiden sävyjen sijaan moni suosii luonnollisia, omaan ihonsävyyn sopivia sävyjä.

Lue myös:

Lähde: blusher.net

Lue myös:

    Uusimmat