Mediat: Putinilla on syöpä, väittää Pentagon-papereihin kirjattu huhu

Väitetysti vuodetut Pentagonin asiakirjat sisältävät huhun, jonka mukaan Venäjän kenraali, esikunnan päällikkö Valeri Gerasimov ja Venäjän turvallisuusneuvoston johtaja Nikolai Patrushev haluavat syrjäyttää presidentti Vladimir Putinin.  Asiasta uutisoivat muun muassa saksalaislehti Focus ja amerikkalaismedia Vice.

Putinin syrjäyttämistä pohjustaakseen Gerasimov ja Patrushev väitetysti yrittäisivät pilata Venäjän sotatoimet Ukrainassa. Näin Putin saataisiin näyttämään huonolta johtajalta.

Väitetyn salaliiton ytimessä on päivämäärä 5. maaliskuuta, jolloin Putinin oli huhun mukaan määrä saada kemoterapiahoitoa syöpään, jota hän huhujen mukaan väitetysti sairastaa. Tuohon päivämäärään mennessä Gerasimovin oli tarkoitus pilata "erikoisoperaatio", huhu väittää.

Kuten tiedettyä, vallankaappausta ei tapahtunut. Myöskään mitään tietoa vallankaappausyrityksestä ei ole.

Suunnitelma "sabotoida" Putin

Putin-huhujen alkuperäiseksi lähteeksi nimetään dokumenteissa ukrainalaislähde, jonka lähteellä on suhteita Kremlin viranomaisiin, mediat kirjoittavat.

Yhdysvallat on sanonut ainakin osan väitetysti vuodetuista Pentagon-asiakirjoista olevan aitoja.

Venäjän mukaan valokuvatut dokumentit osoittavat, miten vahvasti puolustusliitto Nato ja Yhdysvallat osallistuvat sotaan. Venäjä on myös väittänyt, että dokumentit saattavat olla tahallinen harhautus.

Ukrainan puolustusministeri arvioi Pentagonin asiakirjavuotojen sisältävän sekoituksen oikeita ja vääriä tietoja. Tässä jutussa käsiteltyjen asiakirjojen aitoutta Yhdysvallat, Venäjä tai Ukraina eivät ole tiettävästi kommentoineet.

Vicen siteeraamassa dokumentissa todetaan sanatarkasti seuraavasti: "(Ukrainalais)lähteen mukaan, joka sai tietoa tuntemattomalta venäläislähteeltä, jolla on pääsy Kremlin viranomaisten luo, Venäjä siirtää voimavaroja Taganrogista Venäjältä Ukrainan Mariupoliin ja keskittyy etelärintamaan".

Lähteen mukaan Gerasimovin ja Patrushevin "hyökkäyksen", josta ei ole tarkempaa tietoa, epäillään olevan kaksikon luoma suunnitelma, jolla "sabotoida" Putinia. Tällä mahdollisesti viitataan Venäjän hyökkäyksen pilaamiseen.

Lähteen mukaan Gerasimov alunperin vastusti Venäjän suurhyökkäystä, koska hänen mukaansa Ukrainan armeijan taistelukyky oli Venäjän armeijaa parempi. Gerasimov varoitti, että Venäjä kärsisi suuria tappioita, lähde väittää väitetysti vuodetun dokumentin mukaan.

Kenraali Gerasimov nimitettiin 9. marraskuuta kaikkien Ukrainassa sotivien venäläisjoukkojen komentajaksi. Hänen johdollaan Venäjä aloitti alkuvuodesta 2023 Itä-Ukrainassa laajan hyökkäyksen, jonka sotilasasiantuntijat katsovat epäonnistuneen.

CNA:n Russia Studies -ohjelman johtaja Michael Kofmanin mukaan "Venäjän hyökkäys on sujunut jotakuinkin niin huonosti kuin odotettiinkin". Kofmanin mielestä Gerasimov on väsyttänyt joukkonsa huonosti ajoitetuilla hyökkäysoperaatioilla, joiden saavutukset eivät muuta Venäjän strategista tilannetta.

USA:n tiedustelu ei vahvista huhuja

Dokumentissa ei ole viitteitä siitä, että Yhdysvaltojen tiedustelu olisi vahvistanut huhut oikeiksi. Huhuja kuitenkin pidettiin raportoinnin arvoisina.

Väitetty dokumentti on luokiteltu huippusalaiseksi. Sen saivat Vicen mukaan lukea Yhdysvaltain, Britannian, Kanadan, Uuden-Seelannin ja Australian kansalaiset, joilla on riittävä turvaluokitus. Kyseinen dokumentti oli kuitenkin tehty korkea-arvoisten Pentagonin viranomaisten käyttöön.

Putinin terveys on huhujen vakiokohde

Putinin terveydentilasta on liikkunut huhuja jo pitkään. Esimerkiksi viime marraskuussa uutisoitiin laajalti väitteistä, joiden mukaan Putinilla on sekä Parkinsonin tauti että syöpä.

Alkuvuodesta Ukrainan tiedustelupäällikkö Kyrylo Budanov sanoi olevansa hyvin varma siitä, että Putin on vakavasti sairas.

Toisaalta heinäkuussa 2022 Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA:n johtaja Williams Burns totesi, että Putin on "liiankin terve".

Venäjä ei ole tiedottanut Putinin olevan sairas.

Juttua päivitetty 13.4.2023 kello 15.20 näillä tiedoilla: Yhdysvallat on sanonut ainakin osan väitetysti vuodetuista Pentagon-asiakirjoista olevan aitoja. Venäjän mukaan valokuvatut dokumentit osoittavat, miten vahvasti puolustusliitto Nato ja Yhdysvallat osallistuvat sotaan. Venäjä on myös väittänyt, että dokumentit saattavat olla tahallinen harhautus. Ukrainan puolustusministeri arvioi Pentagonin asiakirjavuotojen sisältävän sekoituksen oikeita ja vääriä tietoja. Tässä jutussa käsiteltyjen asiakirjojen aitoutta Yhdysvallat, Venäjä tai Ukraina eivät ole tiettävästi kommentoineet.

Lue myös:

    Uusimmat