Ex-tiedustelupäällikkö Toveri: "Erittäin epätodennäköistä", että Ukrainan sotasalaisuuksien paljastuminen olisi tahallinen harhautus

Puolustusvoimain ex-komentaja Jarmo Lindberg taustoittaa tietovuodon vaikutusta Ukrainan sotaan 2:37
Puolustusvoimain ex-komentaja Jarmo Lindberg: Näin tietovuoto vaikuttaa Ukrainan sotaan.

Entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri sanoo MTV Uutisille pitävänsä "erittäin epätodennäköisenä", että Yhdysvalloilta väitetysti vuodetut tiedusteluraportit olisivat bluffia tai Yhdysvaltain tahallaan vuotamia.

Yhdysvallat on sanonut ainakin osan dokumenteista olevan aitoja. Pentagonin mukaan kyse on erittäin vakavasta uhasta kansalliselle turvallisuudelle.

Venäjän mukaan valokuvatut dokumentit osoittavat, miten vahvasti puolustusliitto Nato ja Yhdysvallat osallistuvat sotaan. Tiedossa ei ole, kuka on väitetyn vuodon takana.

Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä pitää vuotoa propagandavoittona Venäjälle.

Kokoomuksen kansanedustajan ja entisen Puolustusvoimien tiedustelupäällikön Pekka Toverin mukaan Yhdysvaltain bluffin mahdollisuutta "ei voi poissulkea".

– Tämä olisi poikkeuksellinen tapa tehdä se. Poikkeuksellista, mutta ei pidä sulkea pois sen mahdollisuutta, Toveri sanoo.

Jos nyt nettiin ilmestyneet dokumentit olisivat Yhdysvaltain tahallaan vuotamia, voisi niiden tarkoituksena olla esimerkiksi Ukrainan odotetun keväthyökkäyksen iskukyvyn tahallinen vähättely.

Dokumenteista on väitetysti paljastunut tietoa esimerkiksi Ukrainan vaikeuksista kasata tavoitellun kaltaisia vastahyökkäysjoukkoja. Lisäksi Ukrainan ilmapuolustuksen ammuspulasta on saatu yksityiskohtaista tietoa.

Dokumentit ovat tutkivan journalismin järjestön Bellingcatin mukaan mitä ilmeisemmin ilmestyneet ensin Discord-keskustelupalvelun serverille.

– Kuulostaa harjoittelijan hönöilyltä. Uudenlaista ja antaa tietyssä mielessä hyvän peitteen,

Valheellisen tiedon tyrkyttämisessä vastapuolelle ei sikäli olisi mitään uutta. Lähisotahistorian kenties tunnetuin esimerkkisi on Operaatio Fortitude, jonka avulla liittolaiset pyrkivät toisessa maailmansodassa peittämään aikomuksensa tehdä vuoden 1944 maihinnousu Normandiaan.

Toveri: Venäjä on varpaillaan

Viime kesän aikana yhdysvaltalaisviranomaiset puhuivat nimettömästi eritoten yhdysvaltalaislehdille Ukrainan vastahyökkäyssuunnitelmista. Etelä-Ukrainan Herson mainittiin toistuvasti nimeltä, kun taas Koillis-Ukrainan Harkovan seudusta ei kuultu pihaustakaan.

Vielä syyskuussa CNN uutisoi, että Ukraina oli suunnitellut laajempaa vastaiskua, mutta päätynyt hyökkäämään pelkästään Etelä-Ukrainassa. Uutinen levisi laajalti, ja osoittautui myöhemmin vääräksi tiedoksi.

Pekka Toverin mukaan venäläiset ovat nyt "varpaillaan".

– Venäjä on kuukausia varautunut Ukrainan vastahyökkäykseen, Toveri jatkaa.

Venäjän tiedetään valmistelleen puolustuslinjoja sekä Itä- että eritoten Etelä-Ukrainassa kuukausien ajan.

Äskettäin amerikkalaislehti Washington Post julkaisi kuvia Venäjän rakentamista Krimin niemimaan puolustuslinnoitteista, joita oli satelliittien avulla kuvattu sekä sisämaassa että rannikolla.

Ukrainan oletetun ja ennustetun vastahyökkäyksen arvioidaan suuntautuvan Etelä-Ukrainaan. Pääsiäisviikonloppuna Ukrainan puolustusministeriö vihjaili vastahyökkäyksellä julkaisemalla sotapropagandavideon, jonka lopussa oli aihetunnista kevät on tulossa.

– Ukrainalaiset ovat taitavia bluffaamaan. Ne tekevät yhtä ja sanovat toista. Kuluvan kuun aikana selviää, mitä tapahtuu.

Lue myös:

    Uusimmat