Media: Facebookin salatulla mustalla listalla "vaarallisista tahoista" myös suomalaisia

2:13
Facebookin algoritmien on syytetty lietsovan negatiivista ja haitallista sisältöä. Yhtiö on luvannut puuttuvansa ongelmiin.

Yhdysvaltalainen The Intercept julkaisi Facebookin salaisena pitämän mustan listan vaarallisena pitämistään tahoista, joista ylistävään sävyyn kirjoittaminen voi johtaa julkaisun poistoon tai jopa tilin sulkemiseen.

The Interceptin haltuunsa saamasta listasta käy ilmi, että joukossa on myös suomalaisia toimijoita. Suomesta listalta löytyvät nyttemmin Suomessa oikeuden päätöksellä lakkautettu uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike, sen suomalainen edeltäjä Suomen vastarintaliike, äärioikeistoon tiiviisti kytketty katupartiointiryhmä Soldiers of Odin sekä sen perustaja Mika Ranta.

Muuten listalla on pääasiassa erilaisia terroristiseen toimintaan kytkeytyviksi katsottuja tahoja ja organisaatioita, mutta myös suurten kansainvälisten rikollisorganisaatioiden edustajia ja erilaisia viharyhmiä. Kokonaisuudessaan listalla on yli 4000 henkilöä tai ryhmää, mukaan lukien joitain poliitikkoja, kirjailijoita, vihaideologiaa julistavia yhtyeitä ja Adolf Hitlerin kaltaisia kauan sitten kuolleita historian hahmoja.

Listan tahot on jaettu ryhmiin, joista korkeimpaan kuuluvia ei voi Facebookin linjausten mukaan tukea tai kehua lainkaan. Tähän ryhmään kuuluu käytännössä terroristiseen toimintaan liitettyjä tahoja. Toisessa ryhmässä olevia saa ylistää väkivallattomien tekojen osalta, mutta merkittävää tukea itse ryhmälle ei saisi osoittaa. Vapain ryhmästä koskee pääasiassa vihaideologioiden edustajia, joista voi puhua Interceptin mukaan vapaasti.

Lista vaikuttaa pitkälti mukailevan Yhdysvaltain kantoja maansa vihollisista ja painottuvan sen terrorisimin vastaiseen linjaan. The Interceptin haastattelemien kriitikkojen mukaan se lista kohtelee valkoisia ääriryhmiä kepeämmin kuin etnisten tai uskonnollisten vähemmistöjen edustajia, kuten Lähi-idän muslimeita.

9:33
Facebookin haitallisin sisältö on sille parhaiten tuottavaa, todettiin Uutisaamussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja