McLaren menetti äänivaltaa formuloissa

McLarenin F1-talli on menettänyt äänivaltansa F1-komissiossa. Asian taustalla on lajin päätöksenteon rakenteiden uudistaminen kautta 2008 silmällä pitäen, minkä seurauksena F1-komission jäsenten määrää vähennetään merkittävästi.

Aikaisemmin kaikki F1-tallit olivat edustettuina komissiossa, mutta jatkossa vain kuusi tallia - kaikki eri maista - pääsee mukaan komission päätöksentekoon. F1-komissio on elin, joka hyväksyy tai hylkää lajin tekniset ja urheilulliset sääntömuutokset ja toimittaa ne edelleen Kansainvälisen autoliiton FIA:n moottoriurheilun maailmanneuvoston vahvistettavaksi.

F1-komission jäsenistä äänesti moottoriurheilun maailmanneuvosto tiistai-iltana.

Britannian lisenssillä formuloissa ajavat McLaren, Williams sekä kaudella 2008 mukaan tuleva Prodrive. Britannian komissiopaikan sai Williams. Näin ollen lajin historian kolmanneksi menestynein talli McLaren jäi ilman äänioikeutta kauden 2008 sääntömuutoksista päätettäessä.

Italialaistalleja ovat Ferrari ja Toro Rosso, joista komissioon valittiin odotetusti Ferrari. Japanilaisina ajavat Honda, Toyota ja Super Aguri, joista komissioon valittiin Honda. Renault on komissiossa Ranskan, BMW Saksan ja Red Bull Itävallan edusta. Venäläistalli MF1 jäi ilman komissiopaikkaa.

Kuuden tallin lisäksi F1-komiossa on äänioikeus FIA:lla, lajin kaupallisia oikeuksia hallinnoivalla FOM:lla sekä viiden GP-kilpailun, Australian, Brasilian, Unkarin, Monacon ja Espanjan, promoottoreilla. Aikaisemmin yhden rengasvalmistajan, yhden moottorinvalmistajan ja kahden sponsorin edustajilla oli äänioikeudet, mutta uudistuksen myötä ne poistettiin.

Merkittävä muutos on myös se, että jatkossa F1-komissiossa riittää päätöksentekoon yksinkertainen enemmistö, kun taas aikaisemmin päätös hyväksyttiin vain, mikäli vähintään 18 jäsentä 26:sta kannatti sitä. Sääntöuudistusten läpivieminen on siis jatkossa aikaisempaa helpompaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat