Mainos

McCain lähtee hyökkäykseen

John McCain (Kuva: EPA/MATTHEW CAVANAUGH)

Yhdysvaltain presidentinvaaleihin on aikaa alle kuukausi ja demokraattien Barack Obama johtaa tuoreimmissa mielipidetiedusteluissa republikaanien John McCainia keskimäärin kuuden prosenttiyksikön erolla. Ero ei ole ratkaiseva, mutta tilanteen muuttaminen vaatii McCainilta toimia.

Voiko alle kuukaudessa nousta kuuden prosenttiyksikön takaa voittoon? Voi helpostikin, osoittaa historia.

Kahdeksan vuotta sitten Al Gore saavutti George W. Bushia kampanjan kahden viimeisen viikon aikana juuri kuusi prosenttiyksikköä. Gore sai vaaleissa enemmän ääniä kuin Bush, mutta väärissä osavaltioissa, jotta hän olisi onnistunut keräämään enemmän valitsijamiehiä kuin Bush. Vuonna 1976 Gerald Ford kiri vajaassa kahdessa kuukaudessa eroa Jimmy Carteriin yli 20 pinnaa ja hävisi äärimmäisen niukasti.

Molemmat kirijät, Gore ja Ford, edustivat Valkoista taloa hallinneen presidentin puoluetta (Ford oli istuva presidentti) ja kilpailivat valtakunnan politiikassa tuoretta ja kyvyiltään osin tuntematonta ehdokasta vastaan. Sama asetelma siis kuin nyt Obaman ja McCainin välillä.

Taistelulentäjän viimeinen hyökkäys

McCain, Vietnamin sodan sankari ja taistelulentäjä, panee nyt kaiken peliin. Tiistainen toinen väittely ehdokkaiden välillä on ratkaisevan tärkeä juuri McCainille: Hänellä ei ole varaa hävitä. Obaman kampanja pysyy hengissä, vaikkei hän olisikaan terävimmillään. Todellinen vyörytys alkanee kuitenkin vasta väittelyn jälkeen.

McCainin mainokset ja kampanjatilaisuudet keskittyvät kasvattamaan äänestäjien epävarmuutta Obaman johtajankykyihin. Loka lentää kun Obaman yhteydet hämärän liikemieheen Tony Rezkoon ja radikaaliin vasemmistoaktivistiin William Ayersiin kaivetaan esiin. Varapresidenttiehdokas Sarah Palin antoi tästä jo esimakua viikonloppuna. McCain varmasti muistuttaa äänestäjiä myös siitä, että Obama ja hänen varapresidenttiehdokkaansa Joe Biden, ovat senaatin liberaaleimman siiven edustajia.

Republikaanien silmissä se tarkoittaa verojen korotuksia ja pehmeää ulkopolitiikkaa yhdistettynä vapaamielisiin sosiaalisiin kantoihin. Amerikkalaisen keskivertoäänestäjän ajatusmaailma on keskiviivalta hyvinkin konservatiiviseen suuntaan, joten sitä taustaa vasten McCainilla on mahdollisuutensa.

Gallup-tilanne on elänyt voimakkaasti

Kuuden prosenttiyksikön ero on osoittautunut tämänvuotisessa kamppailussa ohueksi. Realclearpolitics.com-sivuston ylläpitämien mielipidetiedusteluiden keskiarvojen liikehdintä on ollut viimeksi kuluneen kahden kuukauden aikana melkoista. Obama johti elokuun alkupuolella viidellä prosenttiyksiköllä, mutta kuukautta myöhemmin McCain oli edellä. Arizonan senaattorin kahden prosenttiyksikön johto muuttui kuitenkin alle kolmessa viikossa nykyiseen kuuden pisteen takaa-ajoasemaan.

Suurin syy Obaman uusimpaan nousuun on USA:n rahoituskriisissä. Alamäkeä syöksyvä talous näyttää mielipidekyselyiden valossa kallistavan vaakaa Obaman suuntaan. Eikä kukaan usko talousnäkymien äkilliseen kirkastumiseen.

(MTV3-Weekly Standard)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.