Max Verstappenin dominanssi jättää jo Schumacherin ihmekauden varjoonsa – 21 vuotta vanha ennätys silti liki mahdoton rikkoa

Max Verstappenin hurja pistekeskiarvo alkukauden F1-kisoista on nostanut hänet tulostehtailussa jo Michael Schumacherin ylivoimaisimman kauden edelle. Mestaruutta hän ei kuitenkaan pysty varmistamaan vielä hetkeen.

Verstappen ajoi sunnuntaina jo kauden yhdeksännen voittonsa 11 ajetusta osakilpailusta. F1-historiassa on nähty toki melkoista dominointia ennenkin. Michael Schumacher ehti ajaa kaudella 2004 peräti 12 voittoa kauden 13 ensimmäisestä kisasta.

Schumacherin huippukauteen mahtui tosin mukaan yksi keskeytys. Kun verrataan Schumacherin keräämää pistepottia kaikista tarjolla olleista pisteistä tuon putken aikana, Ferrari-kuski napsi niistä 92,3 prosenttia.

Verstappen on tällä kaudella vienyt 11 ensimmäisestä kisaviikonlopusta, joissa pisteitä jaetaan nykyisin myös kisan nopeimmasta kierrosta ja satunnaisista sprinttilähdöistä, pisteet kotiin hurjalla 93,0 prosentin varmuudella.

Tarjolla olleesta 302 pisteen maksimimäärästä Verstappen on onnistunut viemään peräti 281.

Milloin Verstappen voi varmistaa mestaruutensa?

Schumacherin dominointi koki vuonna 2004 pienen notkahduksen hänen voitettuaan loppukaudesta enää yhden kauden viidestä viimeisestä. Saksalainen oli kuitenkin varmistanut mestaruutensa jo neljä kisaa ennen kauden loppua Belgian GP:n kakkostilallaan.

Tuo ei kuitenkaan ollut Schumacherille aikaisin vaihe, jolloin hän pääsi urallaan juhlimaan mestaruutta. Kaksi vuotta aiemmin, kaudella 2002 Schumi varmisti mestaruutensa jo heinäkuussa alussa kauden 11. osakilpailussa Ranskassa. Tuolloin kalenteriin kuului vain 17 kisaa.

Schumacher siis varmisti mestaruutensa, kun kaudesta oli ajettu vasta 64,7 prosenttia. Lähimmäs sitä on historiassa päässyt Nigel Mansell, joka sinetöi vuoden 1992 maailmanmestaruutensa niin ikään 11. osakilpailussa, mutta tuolloin kausi oli vain 16 kisan mittainen (68,8 % kaudesta ajettu).

Mikäli Verstappen mielisi rikkoa tämän ennätyksen, hänen pitäisi varmistaa tämänvuotinen mestaruutensa jo syyskuun alussa Italian Monzassa. Silloin 22 osakilpailun kaudesta olisi ajettu 14 kisaa.

Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista. Lähimmällä haastajalla Sergio Perezilla on jo nyt koossa 171 pistettä ja vaikka Perez jäisi kolmessa seuraavassa kisassa täysin ilman pisteitä ja Verstappen voittaisi niistä kaikki, ajaisi kaikissa nopeimman kierrosajan ja nappaisi täydet pisteet myös Belgian sprinttikisasta, Perez olisi silti edelleen teoreettisen etäisyyden päässä Verstappenista.

Aina on tietysti mahdollista, että Perez syyllistyisi johonkin rangaistukseen ja häneltä vähennettäisiin pisteitä, mutta ei nyt lähde siihen.

Mestariksi viimeistään Qatarissa?

Aikaisin vaihe, jolloin Verstappen voi varmistaa mestaruutensa, olisi Italiaa seuraava kisa Singaporessa. Tällöin kautta olisi jäljellä vielä seitsemän osakilpailua, mikä olisi lajin historiassa uusi ennätys.

Tuolloin kaudesta olisi ajettu jo 68,1 prosenttia. Mahdollisuudet mestaruuden varmistamiseen jo Singaporessa ovat nekin häviävän pienet. 

Mikäli Verstappen jatkaa täysien pistepottien napsimista jokaisesta kisasta, Perezin mahdollisuudet ovat viimeistään kauden kuudenneksi viimeisessä kisassa Qatarissa menneet.

F1-sarja on siis onnistunut vuosien saatossa tehdyillä pistejärjestelmän uudistuksilla pitkittämään näennäistä mestaruustaisteluita pitkälle loppukauteen, vaikka sarjaa hallitsisi kuinka ylivoimainen kuljettaja tahansa.

Lue myös:

    Uusimmat