Max Verstappen järkyttävällä erolla voittoon Unkarissa – Valtteri Bottaksen tallitoverin sähläys pilasi Alfa Romeon kisan jo ensimetreillä, näin kilpailu eteni

Formula ykkösten kauden 11:s kilpailu ajettiin Unkarissa. Kilpailussa ylivoimaiseen voittoon ajoi Red Bullin Max Verstappen ennen McLarenin Lando Norrista ja tiimitoveria Sergio Pereziä. Valtteri Bottaksen kisa päättyi pettymykseen ja 12. sijaan. MTV seurasi sunnuntain kilpailun tapahtumia.

Lopputulokset:

1) Verstappen 1:38.08,334
2) Norris     +33,731
3) Perez     +37,603
4) Hamilton    +39,134
5) Piastri   +1.02,572
6) Russell   +1.05,825
7) Leclerc   +1.10,317
8) Sainz    +1.11,073
9) Alonso    +1.15,709 
10) Stroll    + 1.kierros
...
12) Bottas    + 1.kierros

Maali: Hamiltonin vauhti ei riitä ottamaan kiinni Pereziä viimeisellä kierroksella. Verstappen ajaa murskavoittoon yli puolen minuutin erolla Norrisiin. Perez ajaa kisassa kolmanneksi. Bottaksen sijoitus lopulta 12:s. 

Kierros 69/70: Hamilton yllättäen noussut reilun sekunnin päähän Perezistä. Sargeant pyörähtää ja joutuu tulemaan varikolle. 

Kierros 65/70: Russell nousee kisassa seitsemänneksi, ohittaa Sainzin. Verstappen ajamassa ylivoimaiseen voittoon, eroa taakse yli 20 sekuntia. Perez ei tule ottamaan Norrista kiinni, sillä ero on kasvanut lähes viiteen sekuntiin.

Kierros 62/70: Norris pystynyt pitämään eron yli kolmessa sekunnissa Pereziin. Bottas todennäköisimmin tulee ajamaan maaliin sijalla 12. 

Kierros 59/70: Red Bullin kaksoisvoitto on erittäin mahdollinen, sillä Perez on noussut jo neljän sekunnin päähän Lando Norriksesta. 

Kierros 58/70: Hamilton nousee helposti Piastrin ohi, jolla tuntuu olevan ongelmia autonsa kanssa. Ferrarit saavuttavat Piastria. Verstappen ajaa kierroksella ohi Bottaksesta. Näyttää siltä, että suomalainen ei pysty nousemaan pistetaisteluun tänään.

Kierros 54/70: Red Bull on saamassa kaksi kuljettajaa palkintokorokkeelle, sillä Perez on kolmantena. Kaikilla kuljettajilla on isoja eroja paitsi Bottaksella ja Albonilla. Suomalaisella on kuitenkin vaikeuksia päästä Albonista ohi.

Kierros 50/70: Hamilton tulee varikolle ja ottaa keskikovat renkaat autoon ja hän putoaa viidenneksi. Bottas on alle sekunnin päässä Albonista, joka on sijalla 11. 

Kierros 47/70: Perez pääsee Piastrista ohi ja aussi ajautuu ulos radalta. Piastri pystyy kuitenkin jatkamaan matkaa. Leclercille tuomitaan viiden sekunnin aikarangaistus varikkosuoran ylinopeudesta.

Kierros 45/70: Norris käy varikolla ja stoppi onnistuu. Perez jahtaa Piastria. Verstappen ja Hamilton eivät ole vielä käyneet varikolla toista kertaa, eikä myöskään Russell. Kaikilla muilla kuljettajille on kaksi pysähdystä. Leclercille rangaistus varikkosuoran ylinopeudesta. 

Kierros 43/70: Perez ja Piastri tulevat varikolle samaan aikaan. Perezin pysähdys huima 1,9 sekuntia ja kaksikko nyt sijoilla kuusi ja seitsemän. Norris ajaa hitaita kierroksia, joten varikkopysähdys on piakkoin tulossa.

Kierros 42/70: Bottas tulee varikolle. Pysähdys 3,9 sekuntia ja alle kovaa rengasta. Suomalaiskuski on nyt sijalla 13. Perez jahtaa neljäntenä olevaa Hamiltonia. Kaksikko tiukassa taistossa, mutta Hamilton toistaiseksi pitää sijoituksensa.

Kierros 39/70: Useampia kuljettajia alkaa tulemaan varikolle. Zhou ja Hulkenberg vaihtamaan renkaita. Alle kovaa seosta.

Kierros 35/70: Russell ajaa helposti Bottaksesta ohi. Britti lähti kisaan ruudusta 18 ja on nyt yhdeksäntenä. Bottas kiinni pisteessä. Verstappenin ero Norrisiin reilut 11 sekuntia. 

Kierros 33/70: Perez nappaa nopeimman kierroksen itselleen. Verstappen johtaa kisaa yhdeksän sekunnin erolla Norrisiin. Russell saavuttaa Bottasta ja ajaa nopeimman kierroksen, joten Perezin ilo jäi lyhyeksi. Ricciardo kävi jo toisen kerran varikolla ja on kisassa viimeisenä.

Kierros 29/70: Russell tulee varikolle ja putoaa 13:nneksi. Bottas nousee pistesijaan kiinni. Kaikki kuljettajat ovat nyt tehneet varikkopysähdyksen. Russell ja Perez ovat liikkeellä keskikovalla seoksella, kaikilla muilla on alla kova rengas.

Kierros 27/70: Toisena olevan Norrisin ero kärjessä ajavaan Verstappeniin reilu viisi sekuntia. Perez nousee Sainzin ohi kuudenneksi. Norrisilla kilpailun nopein kierros hallussaan. Kärkiviisikko Verstappen, Norris, Piastri, Hamilton, Russell. Bottas on sijalla 11.

Kierros 25/70: Perez käy varikolla ja vaihtaa keskikovat renkaat alle. Hän on nyt sijalla seitsemän. Russell yhä ilman ensimmäistä stoppia.

Kierros 23/70: Alonso ohittaa Bottaksen. Verstappen tulee varikolla kärkipaikalta eli Norriksen vauhti huomattiin Red Bullin tiimissä. Russell ja Perez yhä ilman stoppeja. Verstappenille nopea 2,3 sekunnin pysähdys ja hollantilainen pysyy kisan kärjessä.

Kierros 21/70: Bottas nousee Alonson ohi pistesijaan kiinni kymmenenneksi. Verstappenin ero kärjessä toisena olevaan Pereziin yli 22 sekuntia. Kumpikaan ei ole vielä käynyt varikolla. Norris ajaa kovaa vauhtia ja on tallikaveriaan puoli sekuntia nopeampi joka kierroksella. Verstappenin pitää tulla piakkoin varikolle.

Kierros 19/70: Norris pääsee varikkopysähdyksien myötä ohi Piastrista. Vielä käymättä varikolla Red Bullin kärkikaksikko, Alonso ja Russell. 

Kierros 18/70: Norris sisään kolmospaikalta. Samoin varikolle tulee Leclerc ja Ferrarilla on suuria vaikeuksia pysähdyksessä takarenkaan kanssa. Monacolainen tulee juuri Bottaksen eteen radalle sijalle 11.

Kierros 16/70: Sainz tulee varikolle vaihtamaan pehmeät renkaat kovaan seokseen. Ferrari-kuski putoaa pysähdyksen myötä 11:nneksi. Myös Hamilton on tulossa varikolle. Hamilton putoaa tallikaverinsa taakse kahdeksanneksi. Russell jo noussut sijalle seitsemän. 

Kierros 14/70: Zhou kellottaa vuorostaan nopeimman ajan. WIlliamsin Sargeant tulee varikolle. Kuusi kuljettajaa ovat käyneet vaihtamassa renkaita. Verstappenin ero Piastriin vajaan kuuden sekunnin luokkaa. Ero neljäntenä olevaan Hamiltoniin jo yli kymmenen sekuntia.

Kierros 12/70: Bottas ajaa tuoreilla renkailla kisan nopeimman kierroksen. Suomalainen on nyt sijalla 15. Kuudentena olevalla Ferrarin Sainzilla ainoana kuskina pehmeät renkaat alla. Kärkiviisikolla on käytössä medium-renkaat.

Kierros 11/70: Zhou käy varikolla ja kärsii samalla aikarangaistuksensa. Pysähdys on muutenkin heikko ja kiinalainen on nyt kilpailussa viimeisenä.

Kierros 10/70: Stroll, Tsunoda ja Bottas tulevat varikolle. Bottas pääsee Tsunodan ohi. Kolmikolle kovat renkaat alle. Verstappen ajaa maisemaan ja ero taakse kasvaa kovaa vauhtia. Russell on noussut jo kymmenenneksi. 

Kierros 9/70: Verstappen kasvattaa eroa Piastriin, on nyt vajaat kaksi ja puoli sekuntia edellä. Zhou saa lähdön tilanteesta viiden sekunnin aikarangaistuksen. Perez nousee Alonson ohi seitsemänneksi.

Kierros 7/70: Verstappenin ero kärjessä toisena olevaan Piastriin reilun puolentoista sekunnin luokkaa. Russell nousi lähdössä useita sijoituksia ja on nyt kisassa 13:s. Verstappen ajaa kisan nopeimman kierroksen. 

Kierros 3/70: Myös toinen Alpinen auto joutuu keskeyttämään eli ulkona kisasta ensimmäisten kierroksien aikana Zhou ja Bottas. Zhou jää täysin ruutuun lähdössä ja Bottas joutuu väistämään tallitoveriaan. Kiinalaiskuski keilaa tämän jälkeen useamman kuljettajan ulos radalta ensimmäisessä mutkassa.

Kierros 1/70: Lewis Hamiltonin lähtö on surkea ja ohi menevät Verstappen sekä McLaren-kaksikko. Bottas putoaa lähdössä peräti viisi sijaa 12:nneksi. Tallikaveri Zhou putoaa 16:nneksi. Alfa Romeolle surkea lähtö. Gasly  joutuu tulemaan varikolle ja kisa päättyy avauskierrokselle.

Kello 15.30:Hamilton katkaisi siis lauantaina Verstappenin viisi kisaa kestäneen paalupaikkaputken ja otti oman kauden ensimmäisen paalupaikkansa. Lauantain suurin onnistuja oli ehdottomasti Alfa Romeo, jonka kuljettajat Guanyu Zhou ja Bottas molemmat ylsivät aika-ajojen viimeiseen osioon. Zhou lähtee kisaan viidennestä ja Bottas seitsemännestä ruudusta. 

Hamiltonin tallikaveri George Russell epäonnistui pahoin lauantaina ja lähtee kisaan vasta 18:sta ruudusta. Pettymyksiä olivat myös Red Bullin Sergio Perezin yhdeksäs ja Ferrarin Carlos Sainzin 11:s lähtöruutu. Unkarin GP lähtee liikkeelle kello 16.00.

Unkarin GP:n lähtöjärjestys:

1. Lewis Hamilton, Mercedes 
 2. Max Verstappen, Red Bull
3. Lando Norris, McLaren 
 4. Oscar Piastri, McLaren
5. Guanyu Zhou, Alfa Romeo 
 6. Charles Leclerc, Ferrari
7. Valtteri Bottas, Alfa Romeo 
 8. Fernando Alonso, Aston Martin
9. Sergio Perez, Red Bull 
 10. Nico Hulkenberg, Haas
11. Carlos Sainz, Ferrari 
 12. Esteban Ocon, Alpine
13. Daniel Ricciardo, AlphaTauri 
 14. Lance Stroll, Aston Martin
15. Pierre Gasly, Alpine 
 16. Alexander Albon, Williams
17. Yuki Tsunoda, AlphaTauri 
 18. George Russell, Mercedes
19. Kevin Magnussen, Haas 
 20. Logan Sargeant, Williams

Lue myös:

  Uusimmat