Matti Vanhanen varoittaa suomalaisia kovista taloustoimista – haluaa nopeita sopeutuspäätöksiä: "Meidän pitää olla euromaista parhaiden joukossa"

Matti Vanhanen: Tarvitsemme toimia, joita ei olisi voinut vuosi sitten ajatellakaan 4:40
Matti Vanhanen sanoi siirtyvänsä valtiovarainministeriksi raskain mielin ja kutsui pestiä projektiksi. Näin Vanhanen kuvaili sitoutumistaan tehtävään, johon ei pyrkinyt, katso videolta koko haastattelu.

Valtiovarainministeriksi siirtyvä Matti Vanhanen ei puhunut MTV Uutisten Seitsemän uutisissa suorasta eläkeiän nostamisesta toisin kuin puolueensa puheenjohtaja Katri Kulmuni tänään aiemmin. Vanhanen kuitenkin varoitti suomalaisia kuitenkin kovista päätöksistä, ja haluaa Suomen olevan euromaista ensimmäisiä talouden sopeuttajia.

Koronakriisi tulee mullistamaan hallitusohjelmaa, ja vaikeita ratkaisuja on edessä. Katri Kulmunin tämänpäiväinen ulostulo eläkeiän nostamisesta puhui sen puolesta, että keskustassa on halua tehdä vaikeita ratkaisuja mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.

Valtiovarainministerin paikalta poistuva Kulmuni väläytti tänään yllättäen, että loppukesän budjettiriihessä on käsiteltävä myös eläkeiän nostoa.

– Jotta maa selviää tästä taloustilanteesta, on välttämätöntä, että käsittelyyn tulee niin eläkeiän nosto, työllisyystavoitteen reilu korottaminen kuin työttömyysturvan joustavoittaminen vastaamaan kulloistakin suhdannetta, sanoi Kulmuni.

”Toimia, joita ei olisi voinut vuosi sitten ajatellakaan”

Valtiovarainministeriksi huomenna puhemiehen paikalta siirtyvä Matti Vanhanen ei antanut MTV Uutisten suorassa Seitsemän uutisten haastattelussa asiaan suoraa vastausta, onko hän Kulmunin linjalla eläkeiän noston suhteen.

– Asia on vähän moninaisempi. Hän [Kulmuni] täsmensi sitä, tarkoittaen erilaisia toimia, joilla työurat pitenevät lähtien työttömyyseläkkeistä ja erityisesti viimeisistä työssäolovuosista.

Vanhanen piti Kulmunin ulostuloa tärkeänä siinä mielessä, että otsikkotasolla päästään selvyyteen, minkä tasoisia sopeutustoimia Suomi nyt tarvitsee.

– Olemme ottaneet nyt valtavan määrän velkaa, jolla pidämme tämän maan toiminnassa, hoidamme koronan aiheuttamaa tilannetta. Jossain vaiheessa meidän on sopeutettava talous niin, että se on kestävällä tasolla. Silloin tarvitsemme, paha sanoa, mutta aika paljon sellaisia toimia, joita ei olisi voinut vuosi sitten ajatellakaan.

Mitä ne voisivat olla?

– Kulmuni viittasi eläköitymiseen, viittasi työttömyysturvaan. Olen varma, että verotuksen puolella on aika paljon asioita, joita joudutaan käymään lävitse. Näistä on tarkoitus tehdä luonnollisesti valtiovarainministeriön virkamiesten kanssa huolellista listausta ja pohdintaa. Käyn myös hallitusryhmien kanssa keskustelua. Tavoitteen on oltava se, että päätöksiä valmisteluista tehdään. 

Elokuun budjettiriihi ensimmäinen paikka

Vanhasen mukaan osa toimista vaatii huolellista valmistelua, eikä niitä tulla laittamaan toimeen pika-aikataululla.

– Päätöksiä pitää kyetä tekemään verraten pian, Vanhanen sanoo.

– Budjettiriihi on ensimmäinen paikka, jossa näitä tehdään. Sen [toimien] pitää olla sillä tavalla uskottavaa, että myös maan rajojen ulkopuolella muun muassa luottoluokittajien piirissä uskotaan, että Suomi tekee ensimmäisten joukossa tätä sopeutusta. Jos siinä onnistutaan, niin meillä on mahdollisuus pitää nollakorkoa pitkään. 

– Meidän pitää olla euromaista parhaiden joukossa. Silloin me olemme nollakorossa pitkään, ja se on valtava etu Suomelle.

Lue myös:

    Uusimmat