Valtiovarainministeriksi nouseva Matti Vanhanen ei vanno huomenna eikä myöhemminkään ministerinvalaa – siihen on yksinkertainen syy

Matti Vanhanen on keskustan valinta uudeksi valtiovarainministeriksi:"En aio pyrkiä pääministerin sijaiseksi enkä viisikon jäseneksi" 2:46
Katso videolta, miten Matti Vanhanen kommentoi tulevaa virkaansa!

Valtiovarainministeriksi huomenna nimitettävä Matti Vanhanen (kesk.) ei ole ensimmäistä kertaa ministerinä. Näin ollen hän ei vanno huomenna ministerinvalaa.

64-vuotias Matti Vanhanen on aiemmin toiminut lyhyesti puolustusministerinä vuonna 2003 ja sen jälkeen pääministerinä vuosina 2003–2010.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimittää huomenna Vanhasen valtiovarainministeriksi. Vanhanen korvaa tehtävässä viestintävalmennuksiin liittyneen kohun takia eronneen Katri Kulmunin (kesk.).

Tavallisesti ministeriksi nouseva poliitikko vannoo laissa säädetyn virkavalan tai -vakuutuksen. 

Tällöin ministeri vannoo joko "kaikkitietävän Jumalan edessä" tai "kunniansa ja omantuntonsa kautta" toimivansa ministerinä mahdollisimman hyvin, oikeuden- ja lainmukaisesti.

Esimerkiksi Ministerin käsikirja 2019 -julkaisussa todetaan kuitenkin, että ministerin tulee antaa vala, mikäli hän ei ole sitä aiemmin tehnyt.

Matti Vanhanen on antanut ministerinvalansa jo yli 17 vuotta sitten, joten hän ei uusi valaansa huomenna tiistaina virallisen nimityksensä yhteydessä.

Asia vahvistetaan MTV Uutisille valtioneuvoston viestinnästä.

Tiistain ministerinimitys on muutenkin poikkeuksellinen, sillä koronatilanteen vuoksi presidentti Niinistö ei ole paikan päällä vaan hoitaa nimityksen etäyhteydellä.


Lue myös:

    Uusimmat