Mainos

Matti Vanhanen: Trumpin ja Putinin tapaamisesta on Suomelle vain hyötyä – mutta miksi presidentit eivät vieraile toistensa luona?

10:02

Ulkopolitiikan konkarikansanedustajat Matti Vanhanen (kesk.) ja Erkki Tuomioja (sd.) kommentoivat Venäjän ja Yhdysvaltojen presidenttien tulevaa tapaamista tämän aamun Huomenta Suomessa.

Molempien mielestä on erittäin tärkeää, että kahden vaikutusvaltaisen maan päämiehet tapaavat ja ovat dialogissa keskenään.

– Huolestuttavaahan on se, että tilanne on edelleen sellainen, että tapaamispaikkaa joudutaan miettimään. Mikseivät presidentit vain vieraile toistensa luona?, Vanhanen sanoi.

– On sinänsä tuttua, että tapaamispaikkoja on ennenkin jouduttu miettimään, mutta se oli kylmän sodan aikaan, Tuomioja muistutti.

Tuomioja ja Vanhanen näkevät Suomelle tapaamisesta lähinnä hyötyjä, eivät niinkään riskejä.

Trumpin arvaamattomuus voi yllättää

Vanhasen mukaan on tärkeintä, että presidentit pääsevät keskustelemaan maiden kahdenvälisistä suhteista, jotka ovat olleet tulehtuneet viime vuosina. Monet kansainvälisesti tapetilla olevat aiheet kuten Syyria, Ukrainan sota ja ydinaseriisunta ovat kaikki sellaisia, että ne vaikuttavat suoraan myös maiden kahdenvälisiin suhteisiin.

Konkreettisista päätöksistä Tuomiojalla tai Vanhasella ei ole kovin suuria odotuksia. Syyria voisi kuitenkin olla asia, josta päätöksiä saadaan. Molemmilla mailla on siellä sotilaita ja sotatila on ollut vuosia ratkaisematta.

– Tästä voi odottaa vain positiivisia yllätyksiä, koska ei voi odottaa etukäteen mitään kovin konkreettista, Tuomioja sanoi.

Tuomioja muistutti, että Trumpin arvaamattomuus voi olla aina yllätysmomentti.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja