Tuliko Helsingin tapaaminen liian nopeasti? Asiantuntijalta pysäyttävä arvio: Kokouksen yllä epävarmuuden verho

Niinistö otti Trumpin vastaan Mäntyniemessä 3:19

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Matti Pesu arvioi Helsingin huipputapaamisen alla, että presidentti Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamiseen liittyy paljon epävarmuutta.

Pesun mukaan tapaamiselta kaivattaisiin konkreettisia ratkaisuja, mutta nopealla aikataululla toteutessa tapaamisessa ei sellaisiin välttämättä päästä. 

Yllä olevalta videolta voit katsoa parhaat palat presidenttien tapaamisesta Helsingissä. 

– Jos ei mystisyyden verho, niin on aika paljon epävarmuutta siitä, mitä tapaamisessa tänään sovitaan, Pesu arvioi MTV Uutisten haastattelussa Porissa. 

Julkisuuteen on kerrottu etukäteen, että presidentit tulevat keskustelemaan muun muassa Syyrian tilanteesta ja ydinaseriisunnasta. Sen sijaan molemmat delegaatiot tiedottivat ennen tapaamista, että Krimin tilanteesta ei tulla keskustelemaan. 

Tapaaminen järjestetty poikkeuksellisen nopeasti

Pesu huomauttaa, että tapaaminen on järjestetty hyvin nopealla aikatauluja. Tämä tarkoittaa sitä, että Yhdysvaltain ja Venäjän hallinnot eivät ole voineet käydä pitkiä neuvotteluita ennen varsinaista tapaamista. 

– Sinänsä kokous on tärkeä, koska maiden suhteet ovat niin huonot, Pesu summaa kokouksen mahdollista antia.  

Pesun mukaan jännittävintä onkin seurata, mitä Trump ja Putin kertovat kameroiden edessä. 

Tärkeätä olisikin Pesun mukaan löytää edes jotain yhteisiä, yhtämielisiä asioita.

– Pitäisi löytää jotain asioista, joista ollaan samaa mieltä. Niitä ei ole juuri ollut, Pesu kertaa viimeaikaista tilannetta maiden välillä. 

Myös Suomelle ainutlaatuinen tilaisuus

Suomelle tapaaminen merkitsee ainutlaatuista tilaisuutta päästä käsiksi sellaisiin tietoihin, joita se ei normaalisti saa, Pesu arvioi. 

Pesun arvion mukaan Suomella olisi nyt myös tilaisuus tuoda esiin tärkeäksi kokemiaan teemoja esille. 

– Se olisi hyvä juttu, jos Suomi saisi tuotua omia intressejään esiin. 

Presidentti Niinistö on kertonut ennen presidenttien tapaamista nostavansa esiin kysymykset molempien presidenttien kanssa liittyen Arktiseen alueeseen. 

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat