Matti Nykäsen poismeno sai mestarimaalivahdin pohtimaan, mitä huippu-urheilijoille tapahtuu uran jälkeen: ”Käytetään hyväksi ja sitten unohdetaan"

Miten Jyväskylä otti vastaan mäkilegendansa kuoleman? 6:44
Sinuhe Wallinheimo vieriali tiistaina Huomenta Suomessa ja puhui myös Jyväskylään suunnitellusta Nykäsen patsaasta.

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä kotonaan menehtyneen Matti Nykäsen saavutukset mäkihypyssä ovat kiistattomat. Hyppy huippu-urheilusta arkeen oli kuitenkin kovempi kuin nokalta kohti mäkimonttua. Sinuhe Wallinheimon mukaan huippu-urhelijat ovat liian yksin uran jälkeen.

Nykänen voitti urallaan neljä olympiakultaa ja kuusi maailmanmestaruutta, kun lentomäki lasketaan mukaan. Calgaryn olympialaisissa suomalainen voitti kaikki kolme kultaa. Nykänen nousi mäkihyppymaailman huulille viimeistään Oslon MM-kisoissa vuonna 1982.

Uran jälkeen elämään kuului keikkailua muusikkona, mutta myös alkoholia ja ihmissuhdeongelmia. Nykänen istui kahdesti vankilassa

Huomenta Suomessa tiistaina vierailleen entisen jääkiekkomaalivahdin ja nykyisen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimon mukaan uran loppuminen on urheilijalle paha paikka.

– Hyppy on kova. On ensin sankari, minkä jälkeen se sankaruus ja kaikki glooria riistetään. Se on kovaa kaikille huippu-urheilijoille.

Wallinheimo pelasi pitkän jääkiekkouran maalivahtina. Hän debytoi Suomessa pääsarjatasolla kaudella 1991-1992 ja pelasi aina 2010-luvun alkuun asti. Tuona aikana hän voitti Suomen mestaruuden, MM-hopeaa ja lukuisia muita mitaleita.

Hänen mukaansa kouluttautuminen helpottaa siirtymään huippu-urheilusta arkielämään. Kukaan ei kuitenkaan usuta urheilijoita koulun penkille, koulutuksen hankkimisessä täytyy olla oma-aloitteinen. 

– Se on pitkälti urheilijoiden omilla harteilla. Urheilijoita käytetään uran aikana hyväksi ja sitten heidät unohdetaan, että pärjää omillasi.

Wallinheimo kertoo Suomen olympiakomitean ja esimerkisi jääkiekkopiirien auttavan urheilijoita opiskelemaan myös uran aikana. Entinen huippumaalivahti näkee urheilijoissa valtavaa potentiaalia.

– Monissa huippu-urheilijoissa on todella suuri potentiaali myös toisella uralla. He ovat todella päämäärätietoisia ja haluavat voittaa. Bisneselämässä on paljon hyviä esimerkkejä, jotka ovat pystyneet siirtymään ja saamaan motivaation.

– Siihen kuitenkin tarvitaan apua.

Askeetista elämää

Wallinheimo hankki 20 vuotta kestäneen peliuransa ohella kolme yliopistotutkintoa. Huippu-urheiluun ja opiskeluun voi yhdistää, mutta se vaatii myös uhrauksia.

– Jos opiskelee ja hoitaa huippu-urheilun, mitään muuta ei voi ottaa rinnalle. Elämä on askeettista, jos koittaa viedä näitä kahta yhtä aikaa eteenpäin. Aika on kortilla.

Jyväskylän kaupunginvaltuutetun ja kansanedustajan mielestä tilanne on kuitenkin paranemaan päin. 

– Uransa lopettaneilla huippu-urheilijoille menee yhä paremmin. Traagisia kohtaloitakin on, ja niitä pitäisi välttää.

Lue myös:

    Uusimmat