Sinuhe Wallinheimo haluaa Matti Nykäselle patsaan Jyväskylään – "Toivon, että tämä menee eteenpäin"

Miten Jyväskylä otti vastaan mäkilegendansa kuoleman? 6:44
Sinuhe Wallinheimo kertoi Huomenta Suomessa patsashankkeen etenemisestä ja muisteli Matti Nykästä.

Jyväskylän kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo jätti vuonna 2017 valtuustoaloitteen Matti Nykäsen patsaan pystyttämisestä Jyväskylään. Hankkeelle ei näytetty tuolloin vihreää valoa, mutta Wallinheimo toivoo patsaan näkevän päivänvalon pian.

Aloita patsaan pystyttämisestä tuli alunperin Nykäseltä itseltään. Mäkikotka soitti Wallinheimolle syksyllä 2017.

– Hän pohti, että kun Calgaryn olympiamenestyksestä oli tulossa 30 vuotta, olisiko mahdollista saada hänelle patsas. Pidin ajatusta mielenkiintoisena ja kysyin asiaa kaupunginjohtaja Timo Koivistolta. Hän suhtautui siihen hyvin, Wallinheimo kertoi Huomenta Suomessa tiistaina.

Wallinheimon aloitteelle ei näytetty vihreää valoa. Hän kuitenkin toivoo, että patsas saataisiin nyt pystyyn kunnianosoituksena Nykäselle.

– Rahoituksen kanssa oli ongelmia, patsas olisi voinut olla melko kallis. Saimme kuitenkin valaistua Matti Nykäsen mäen pysyvästi. Se on hieno ele.

– Silloin ei ollut aika patsaalle, mutta veikkaan, että nyt on eri tarina. Oletan ja toivon, että tämä menee eteenpäin.

"Urheilusankari ja legenda"

46-vuotias Wallinheimo on Jyväskylästä kotoisin ja pelasi mittavan jääkiekkourallaaan seitsemällä eri kaudella kotikaupunkinsa joukkueessa pääsarjatasolla. 

Hänen mukaansa tunnelma oli Jyväskylässä apea, kun tieto Nykäsen menehtymistä tavoitti kaupungin.

– Oli aika apeat fiilikset. Matti on ollut Jyväskylässä aina iso persoona ja ihmiset muistelivat kokemuksiaan hänen kanssaan.

Wallinheimo seurasi Nykäsen uraa jo lapsena. Hänen mukaansa Jyväskylän mäkikotkan merkitys on eri sukupolville erilainen.

– Olen sitä sukupolvea, joka on seurannut Mattia pienenä poikana. Meidän ikäpolven ihmiset muistavat hänen menestyksensä. Nuorempi sukupolvi muistaa hänet muualta. Sen huomaa kaikessa.

– Toisille hän on urheilusankari ja legenda, toiset muistavat muualta.

Otsikkoa muokattu klo 9.27.

Lue myös:

    Uusimmat