Mainos

Mato Valtoselta kirja: Rakkaani alkoholi

Mato Valtonen on kirjoittanut alkoholivastaisen ja viinamyönteisen kirjan viinanjuomisesta ja juomisen lopettamisesta. Valtonen ei ole koskaan ollut varsinaisesti alkoholiongelmainen, mutta hänelle on tullut useammankin kerran mieleen, että vähentämisen varaa olisi.

Noin neljänkymmenen vuoden ajan Mato Valtonen oli alkoholin viihdekäyttäjä, mutta päätti sitten vähentää juomista radikaalisti. Hän ei kadu juomisiaan, eikä varsinkaan juomisen lopettamista.

– Suurin muutos on se, että saa aikaan paljon enemmän, kun jaksaa olla jo aamusta tikkana puuhaamassa, tiivistää Valtonen juomisen jälkeistä aikaa.

Ei hän vieläkään ole absolutisti, mutta kertoo olleensa jo vuoden yhtäjaksoisesti aina ajokunnossa.

Juomisesta vaikea kieltäytyä

Mato Valtonen sanoo, ettei vaihtaisi päivääkään pois, mutta muutamasta aamusta olisi valmis luopumaan. Kirja on laadittu kirjeen muotoon, ja se alkaa kuten mikä tahansa erokirje: "Hei Rakas. Kun löydät tämän kirjeen, olen jo muualla." Kirjassaan Valtonen kertoo paljon tarinoita Sleepy Sleepersien ajoilta, ja kertoo monta hauskaa tarinaa, joissa viinalla on oma - jopa ratkaiseva - roolinsa.

Mato Valtosen viinakirja on siitä kummallinen, että se selvästikin puolustaa alkoholin kohtuukäyttöä kohtuutonta ryyppäämistä vastaan, mutta onnistuu tekemään sen iloisen nousuhumalan tunnelmissa. Hän sanoo saaneensa aina juoda hyvissä fiiliksissä, mutta iloisella juomisella on kääntöpuolensa.

– Kaikista Sleepy Sleepersien palkkalistoilla ikinä olleista kahdeksan on kuollut alkoholin takia, ynnää Valtonen alkoholin aiheuttamia surujaan.

Jo sliippariaikoina Mato Valtonen huomasi, ettei kannata juoda aivan mahdottomasti. Juomista ei kuitenkaan voinut kieltäytyä ilman pätevää syytä. Valtonen keksi syyn.

– Aloin ajaa keikkabussia. Silloin ei voinut juoda, ja se oli pätevä syy olla juomatta reippaasti, selittää Valtonen.

Viinalla on omat positiivisetkin vaikutuksensa.

– Uskomattomia neronleimahduksia syntyi juuri silloin kun viina oli loppu ja lisää piti saada. Kekseliäisyyden avulla aina löytyi lopulta viinaa. Mutta jotenkin niistä kavereista nerokkaimmat putosivat johonkin tylsistymisen mustaan aukkoon, eivätkä myöhemmin enää keksineet yhtään mitään, muotoilee Valtonen alkoholin positiiviset vaikutukset ja asian kääntöpuolen samaan hengenvetoon.

Hämmästelee suomalaista alkoholipolitiikkaa

– Ei rajoituksilla ja hinnannostolla mitään saavuteta, mutta saapahan joku poliitikko kehua tehneensä merkittäviä alkoholipoliittisia tekoja, Valtonen sanoo.

Valistaminen kuuluu Valtosen mielestä kansakouluun, mutta jotenkin asenteisiin pitäisi voida vaikuttaa.

– Ei minulla ole mitään taikakonstia tähän asiaan, mutta tilanne voi parantua vain asenteisiin vaikuttamalla.

Suomalaisten estoton viinankäyttö maksaa yhteiskunnalle paljon. Poliisi, tuomioistuin ja sairaanhoito työllistyvät hyvin pitkälle alkoholin vuoksi.

– Jos Suomen kansa olisi ryyppäämättä edes kolme kuukautta, niin Kreikan velat olisi niillä säästöillä helposti kuitattu, laskee Valtonen virne suupielissään.

Katso Saara Rantasen juttu (Seitsemän uutiset 20.9.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.