Matkustajan luultiin saaneen aivoinfarktin lennolla – pelottavat oireet olivatkin merkki tutusta ja vaarattomasta vaivasta

Faktat, jotka sinun täytyy tietää maailman pisimmästä reittilennosta 2:10
Tiesitkö näitä faktoja maailman pisimmästä reittilennosta?

Lentohenkilökunta pelkäsi matkustajan saaneen aivoinfarktin. Lennolla ollut lääkäri tajusi, että kyse on jostain paljon vaarattomammasta.

Kone oli vasta saavuttanut lentokorkeutensa, kun lentohenkilökunta kuulutti lääkäriä. Eräs matkustaja vaikutti saaneen aivoinfarktin. Tilanne saattoi olla niin vakava, että lentokoneen tulisi tehdä hätälasku.

Matkustaja oireili tosiaan aivoinfarktille tyypillisesti, sillä nuoren ja hyväkuntoisen miehen kasvojen toinen puoli roikkui. Koneesta löytynyt yhdysvaltalaislääkäri Alan Hunter kuitenkin totesi, ettei matkustajalla ollut hengenvaaraa. Aivoinfarktin sijaan tämä kärsi äkillisen ilmanpaineen vaihtelun aiheuttamasta vammasta.

Lentokoneen ei tarvitsisi tehdä hätälaskua, sillä lääkärin avustuksella matkustaja tulisi pian kuntoon.

Hunter ei ollut koskaan aiemmin törmännyt vastaavaan tapaukseen. Lisätäkseen kollegoidensa tietoutta tilasta lääkäri kirjoitti tapauksesta raportin Annals of Internal Medicine -julkaisuun.

Oireet eivät täsmänneet aivoinfarktiin

Live Science -sivuston haastattelussa Hunter kertoo, ettei potilaiden hoitaminen ja diagnosoiminen lentokoneessa ole hänelle todellakaan arkipäivää.

Kun lääkäri vastasi lentohenkilökunnan kuulutukseen ja meni potilaan luo, mies kertoi hänelle saaneensa yhtäkkiä päänsärkykohtauksen ja tunteneensa tukkoisuutta korvissaan. Samalla miehen puhe oli muuttunut sekavaksi ja hän oli alkanut kuolata.

Aivoninfarktin oireita ovat esimerkiksi toispuoleinen toisen tai molempien raajojen toimintahäiriö, puutuminen ja tuntohäiriöt, puheentuoton vaikeus, roikkuva suupieli, näköhäiriöt, huimaus ja sekavuus. Hunter sulki pois aivoinfarktin mahdollisuuden, sillä matkustajan kasvojen koko oikea puoli roikkui, minkä lisäksi sairauskohtaus ei todennäköisesti iskisi nuoreen ja hyväkuntoiseen mieheen. Mies kertoi lisäksi, että oli juuri parantumassa kuumeesta.

Hunter järkeili, että aivoinfarktin sijaan kyseessä oli todennäköiseesti äkilliseen ilmanpaineen vaihteluun liittyvä ilmiö, jonka moni lentokoneella matkustanut tunnistaa.

Ilmanpaineen vaihtelu aiheutti pelottavat oireet

Kun ilmanpaine laskee lentokoneen noustessa, korvat voivat lukkiutua, jos välikorva ei pääse tasoittamaan ilmanpainetta. Seurauksena korvissa tuntuu epämukavalta, tukkoiselta ja jopa kivuliaalta. Nieleskely, purukumin pureskelu ja haukottelu auttavat ongelmaan.

Flunssaisena ilmanpaineen vaihtelu voi aiheuttaa vielä pahempaa kärsimystä, jos tukkoinen ihminen ei pysty tasaamaan painetta. Hunter epäilee, että hänen hoitamansa potilaan kasvot roikkuivat, koska kova paine korvissa vähensi verenkiertoa kasvoissa. Kyseessä oli siis kasvojen barotrauma eli painevamma.

Hunter neuvoi kanssamatkustajaansa nielemään ja antoi tälle lisähappea. Muutamassa minuutissa matkustaja voi taas hyvin.

Nenäsuihkeet voivat auttaa flunssapotilasta selviämään lennosta. Kovin kipeänä ei kuitenkaan kannata matkustaa, sillä tällöin muutkin koneessa olevat voivat sairastua.

Lue myös:

    Uusimmat