Matkusta maailmalla jopa ilmaiseksi – lue vinkit!

Matkailun ei tarvitse ajaa sinua vararikkoon. Näillä keinoilla voit nähdä maailmaa edullisesti tai päästä reissuun jopa ilmaiseksi!

Poimimme muutamia vinkkejä, joiden avulla matkaan pääsee pienelläkin budjetilla.


Kerää pisteitä


Ilmaisia lentoja ja hotelliyöpymisiä, ykkösluokan lippuja ja lounge-palveluita – kanta-asiakkuus todella kannattaa. Maailmalla kiertää jopa muutamia työkseen lento-, hotelli- ja luottokorttiyhtiöiden kanta-asiakkuusohjelmia hyödyntäviä matkalaisia, jotka ovat onnistuneet kustantamaan erikoisen elämäntapansa erilaisilla lentomaileja haalimalla.

Tutustu siis sinäkin netin lukuisiin sivustoihin, jotka neuvovat miten pääset alkuun, Esimerkiksi ThePointsGuy.com, TravelHackingCartel.com, CreditCardFliers.com ja TheFrugalTravelGuy.com selventävät , miten pisteiden keruun voi aloittaa.

Selvitä, millaisia etuja eri luottokorteista saat, liity kannattavimpiin matkailu-alan etuohjelmiin ja seuraa ahkerasti kampanjoita. Muista kuitenkin aina maksaa luottokorttimaksusi, jotta et joudu pisteitä haaliessasi ojasta allikkoon!


Tee työtä matkalla


Vastikkeeksi työpanoksestasi voit saada ilmaisen ruuan ja majoituksen. Tämä ei tarkoita välttämättä raatamista työleirillä, vaan mahdollisuutta osallistua mielenkiintoiseen ja antoisaan projektiin: miltä kuulostaisi esimerkiksi kilpikonnien suojelu tai viininkorjuu? Matkailutoimittaja Christine Maxfieldin mukaan tällainen työnvaihto on erilaista kuin vapaaehtoiseksi värväytyminen, josta usein vaaditaan jonkinlaista maksua. Esimerkiksi WWOOF -järjestö (World Wide Opportunities on Organic Farms) tarjoaa Maxfieldin mukaan erilaisia jännittäviä työkokemuksia.

Seikkailunhaluisimmat voivat hankkia ihan oikean työpaikan ulkomailta vaikkapa kielten opettajana, ja tutustua siten paikalliseen arkeen useamman kuukauden ajan.


Vaihda kotia


Kodinvaihto kasvattaa suosiotaan ja on edullinen ja erilainen tapa majoittua matkalla. Idea on yksinkertainen: vaihdat loman ajaksi asuntoa haluamassasi kohteessa asuvan perheen kanssa.  Kodinvaihtosivustoja ovat muun muassa Intervac, HomeLink ja HomeExchange.


Vahdi kotia


Etkö halua itse kestitä vieraita omassa talossasi? Voit pestautua myös talonvahdiksi ja siten majoittua matkallasi ilmaiseksi. Kanadalaispariskunta Dalene ja Peter Heck ovat kirjoittaneet jopa kirjan siitä, miten he mahdollistivat matkustelun ympäri maailmaa vahtimalla ihmisten asuntoja. Jotkut asunnonomistajat ovat todella valmiita tarjoamaan katon pääsi päälle siitä hyvästä, että pidät huolta heidän talostaan (ja ehkä lemmikeistään) heidän ollessa poissa kotoa. Tutustu esimerkiksi sivustoihin MindMyHouse.com ja TrustedHousesitters.com.


Surffaa sohvilla


Jos haluat todella tutustua paikallisiin ja hankkia uusia tuttavuuksia ulkomailta, kokeile sohvasurffausta! Idea on majoittua matkalla paikallisessa kodissa vieraana.

Vastaavasti sohvasurffaajan toivotaan myös itse olevan valmis majoittamaan omalle sohvalleen kotikaupunkiinsa saapuvia matkailijoita. Avoimia ovia ei kuitenkaan tarvitse alkaa pitää, vaan voit myös ilmoittaa palveluissa jos sohvasi ei ole juuri tietyllä hetkellä käytössä. Kurkkaa vaikkapa sivusto Coachsurfing.org.


Autoile ilmaiseksi


Mikäpä olisi parempi tapa tutustua uusiin maisemiin kuin ottamalla auto alle! Ainakin Uudessa Seelannissa ja Pohjois-Amerikassa tämä on mahdollista tehdä myös ilmaiseksi. Esimerkiksi Transfercar.co.nz ja Autordriveaway.com välittävät autoja, jotka kaipaavat siirtoa kaupungista toiseen. Aja auto ajoissa oikeaan paikkaan, ja nautit siinä sivussa menopelistä muutaman päivän ajan maksutta.


Vapaaehtoisena maailmalle


Haluatko hyvän mielen uuden matkakokemuksen lisäksi? Vapaaehtoistyössä voit vaikkapa auttaa orpolapsia tai suojella eläimiä. Samalla näet maailmaa turistirysien ulkopuolella. Osallistumismaksu on usein minimaalinen, joskus jopa olematon. Varaudu kuitenkin kustantamaan omat matkakustannukset kohteeseen! Vapaaehtoistöihin ulkomaille voi lähteä esimerkiksi Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry:n (KVT) kautta.

Miten matkustaa eettisesti?

Katso Reilun matkailun yhdistyksen Anu Nylundin haastattelu vuodelta 2013:

Miten matkailla reilusti ja eettisesti? 22:43

Lähteet: Budgettravel.com, Nomadmatt.com, Transfercar.com, Money.msn.com, Autodriveaway.com, MindMyHouse.com, Coachsurfing.org, Intervac.com

Lue myös:

    Uusimmat